Släpper folder om skyddsvärda växter på stranden

Föreningen Bua Strand tröttnade på att se fridlysta blommor plockas av personer som saknade kunskap. Ilva Vallström sitter i styrelsen och är en av de som nu har arbetat fram en folder med information om skyddsvärda växter på stranden.

ANNONS
LocationBua||

I 40 år har Ilva Vallström bott alldeles intill havet i Bua. Här har hon en vild och kreativ trädgård. De senaste fem åren upplever hon att hon på nära håll bevittnar den globala minskningen av pollinerande insekter, både längs med stranden och i den egna trädgården.

– Jag ser knappast några bin här längre, och bara ungefär en fjäril om dagen. Det är ju förfärligt och katastrof, säger hon.

Som styrelsemedlem i förening Bua Strand engagerar hon sig för att få fler arter, både växter och djur, att trivas. För det arbetet får de bidrag från Länsstyrelsen. Bland annat väntar de med att slå vägkanterna till efter blomning för att vara säkra på att det finns tillräckligt med blommor för bin och humlor att kalasa på. Nu har Ilva Vallström, tillsammans med Krister Stenmark och Magnus Högfeldt, även gjort en folder med information om vilka skyddsvärda växter som finns längs med Bua strand.

ANNONS

– Det har vi gjort i samband med den här universella skräcken för vår planets fortlevnad, och insikten att vi alla måste göra någonting. Då får man börja i det lilla, säger Ilva Vallström.

Hon beskriver ett problem med personer som av ren okunskap råkar plocka växter som är skyddsvärda.

– Den som inte kan några blommor alls kan ju råka plocka en bukett med nattviol här på stranden. De luktar så himla gott och det är lätt hänt. Vi har även märkt att personer inte ser skillnad på strandkvanne, som vi bör vara rädd om och vakta, och på björnloka som är en invasiv art som vi bör bekämpa. Ta med floran! uppmanar Ilva Vallström.

Bua strands arbete med att slå ner och bränna invasiva arter, buskar, vresrosor och lupiner bidrog för två år sedan till att lärkan kom tillbaka på flera ställen längs med stranden.

– Vi är överlyckliga för det! säger Ilva Vallström.

Länsstyrelsen har även räddat den ovanliga strandpaddan som finns i området, genom att göra pölar som de kallar för “grodvatten” och där de kan föröka sig och överleva.

Foldern med lista över skyddsvärda växter vid Bua strand kommer att delas ut i Buatrakten, men listan går även att hitta på föreningen Bua Strands hemsida, www.buastrand.com och i faktarutan till höger.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fridlysta växter på Bua strand:

Nattviol

Jungfru Marie nycklar/Fläckig nyckelblomster

Strandmolke

Marrisp

Ej fridlysta men kyddsvärda:

Dvärgarun

Kärrtörel

Strandmalört

Strandkål

Blåmunkar

Stallört

ANNONS