Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Skyltar om uppmärksamhet kring kommunens fastigheter

Hur ofta går du fram och läser skylten på historiska byggnader? Nu får du fler chanser på hemmaplan. Nya skyltar sätts upp på Rotundan och Nöjesparkens teater.

Många skulle nog skriva under på att Varbergs kommun har ett tilltufsat rykte när det gäller att ta hand om och bevara historiska byggnader. Gerlachska fastigheten på Bäckgatan försvann. Yllefabriken (Sweda) blev av med fabriksdelen med det särskilt vackra sågtandade taket.

Det finns några fastigheter kvar att fajtas för. Varbergs Fastighets AB satte i förra veckan upp skyltar som illustrerar historien bakom ovanliga byggnader i snart jubilerande Nöjesparken – den forna festplatsen vars parkområde lockade massor av besökare under främst 1930- till 1960-talen.

Rotundan (utedansbana sommartid när portarna öppnas) har upplevt mycket. Som tur är för många saknar väggarna ögon.

Nöjesparkens teater har lyssnat på många skamliga förslag samt upplevt stora artister genom åren under alla tusentals föreställningar som utspelats.

Det är klart att byggnaderna är värda informationsskyltar.

´Folk från det kommunala fastighetsbolaget och anläggningens personal fanns med när skyltarna placerades. Alexandra Ericsson var en av dem som höll i trådarna.

Hittills har stadshotellet, rådhuset och Nöjesparken fått informationsskyltar om byggnadsår, arkitekt och liknande. Kommande skyltningar blir Varmbadhuset, Societetshuset och Åkulla Friluftsgård.

Vilka andra byggnader kan vara intressanta?

– I vårt bestånd ser vi inga fler än Tvillinghusen (Magasinsgatan/Kungsgatan), men de är ju fortfarande en gåta. Vi vet inte så mycket om dem. Vi har lagt ju alla trådar vi kan, säger Alexandra Ericsson.

Varför är det här arbetet viktigt?

– Jag tycker att det är superviktigt. Jag kan bara gå till mig själv som inte har haft stenkoll förut. Man blir nykär i staden när man varit borta ett tag. Det är väldigt värdefullt att kunna gå runt och kika när man är i en stad. Det räcker med en information med sju, åtta rader om huset och varför det står här. Det är en utmaning vi fått av Gunnar Carlsson att utmana de andra fastighetsägarna att göra likadant.

Fotnot: Läsarna är alltid välkomna att kontakta oss om ni har någon intressant information att berätta om staden.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här