Positiva skyltar i Apelviken
Positiva skyltar i Apelviken Bild: Karin Lundahl

Skyltar om hundar på stranden ska ses över

Upplysningsskyltarna räcker inte. Nu kan kommunen komma att ta till ytterligare åtgärder för att förtydliga budskapet om att hundar inte är välkomna på de kommunala badplatserna.

ANNONS
|

Mellan den 1 maj och den 31 augusti får hundar inte vistas alls på kommunala badplatser, med undantag för Getteröns tredje vik, enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Sedan några år tillbaka är hundförbudsskyltarna borttagna och ersatta med så kallade upplysningsskyltar. En av anledningarna var för att inte skicka ut negativa signaler.

– Men det är också för att ha allt samlat på ett ställe i stället för att ha många enskilda skyltar med förbud, säger Pär Selander, landskapsarkitekt på hamn- och gatuförvaltningen.

Men problemet kvarstår. HN har fått in både läsarmail och insändare om att hundar är ett vanligt förekommande på de kommunala stränderna. Liknande synpunkter har även kommunen mottagit.

ANNONS

Vi vet att problemet finns. Det är en fråga som engagerar. Folk hör av sig lite då och då och vi jobbar löpande med de här frågeställningarna, säger Selander.

Kommunen har därför börjat titta på andra lösningar för att hålla hundar borta från stränderna.

– Vi kikar just nu på att göra en komplettering till de upplysningsskyltar som redan finns, för att förtydliga budskapet.

Hur kan en sådan komplettering se ut?

– Vi har testat att markera ut var gränsen går till badplatsen. Vi har även pratat om fler upplysningsskyltar på fler ställen, säger Pär Selander.

ANNONS