Detaljsamtal mellan EU och Aten

Klockan tickar, varnar euroländernas ledare och manar till att inleda skyndsamma - och ordentliga - diskussioner mellan Grekland och EU.Expertsamtal väntar redan på onsdag.

ANNONS
|
- Vi har ingen mer tid att förlora, konstaterade Jeroen Dijsselbloem, ordförande för euroländernas finansministrar, efter måndagens möte med sina kollegor.

Träffen var den första sedan de 19 euroanvändarna i februari gav klartecken till fyra månaders förlängt stöd till Grekland. Sedan dess anser dock övriga euroländer att inte tillräckligt mycket konkret har gjorts av vänsterregeringen i Aten.

Men nu ska det arbetas ordentligt.

- Diskussioner måste inledas och kommer att inledas på onsdag, sade Dijsselbloem.
- Nu har vi använt två veckor till att avgöra vem som möter vem och i vilka sammanhang. Det är ett fullständigt slöseri med tid.
Ingen trojka

Vad som nu ska inledas är "tekniska diskussioner" i både Bryssel och Aten på onsdag mellan företrädare för grekiska myndigheter och långivarna - det vill säga EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Till skillnad mot förut används inte längre benämningen "trojkan" för sistnämnda grupp, sedan det ordet blivit alldeles för värdeladdat för Greklands nya makthavare.

Resultatet från måndagens möte hälsades ändå som "positivt" i ett grekiskt uttalande. Där noterades även euroländernas "villighet att skyndsamt lösa (Greklands) finansiella problem", rapporterade AFP.

ANNONS

Dijsselbloem varslade ändå om att snabba utbetalningar av krispengar inte kan bli aktuella förrän det råder enighet om hela paketet.

Spänt läge

Både eurogruppen och den grekiska regeringen har hittills ihärdigt förklarat att båda parter ser en grekisk framtid som euroland.

Utanför mötena växer dock antalet förespråkare för ett "Grexit".

"Genom att lämna eurozonen . . . skulle landet kunna göra sig konkurrenskraftigt igen ur valutaperspektiv, med en ny drachma", skrev Peter Ramsauer, konservativ ordförande i den tyska förbundsdagens ekonomiutskott, i tidningen Bild på måndagen.

Elva EU-länder - Belgien, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike - har funnits med i eurosamarbetet ända sedan valutan infördes elektroniskt från den 1 januari 1999.

Grekland anslöts från den 1 januari 2001, i god tid till att eurosedlar och mynt rent fysiskt började användas från den 1 januari 2002.

Därefter har ytterligare sju EU-länder anslutit sig: Slovenien (2007), Malta och Cypern (2008), Slovakien (2009), Estland (2011), Lettland (2014) och Litauen (2015).

Utanför euron i EU står för närvarande Bulgarien, Danmark, Kroatien, Polen, Rumänien, Sverige, Storbritannien, Tjeckien och Ungern.

ANNONS