Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eftersom hemtjänstpersonalens säkerhet inte kan garanteras har arbetet hos en vårdtagare stoppats. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT
Eftersom hemtjänstpersonalens säkerhet inte kan garanteras har arbetet hos en vårdtagare stoppats. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson / TT

Skyddsombudsstopp för hemtjänsten

En vårdtagare inom hemtjänsten har varit våldsam och hotat personalen med kniv. Något som har föranlett skyddsombudsstopp för att garantera personalens säkerhet.

Vårdtagaren som har hemtjänst har börjat må allt sämre den senaste tiden. Enligt skyddsombudet har vårdtagaren uppträtt hotfullt mot hemtjänstpersonalen och hotat med både fysiskt våld och kniv. Detta har lett till att personalen känner stark psykisk stress.

Stoppar arbetet hos vårdtagaren

Skyddsombudet har anmält skyddsombudsstopp till Arbetsmiljöverket. För även om skyddsåtgärder som dubbelbemanning har tagits till räcker inte det. ”Personalens kunskap om hantering av psykisk sjukdom är inte tillräcklig”, skriver skyddsombudet.

Arbetsmiljöverket har låtit stoppet ligga kvar och arbetsgivaren har varit tvungen att hitta andra lösningar för att vårdtagaren ska få hjälp.

– Jag kan inte gå in på hur men vi har särskilda möten dagligen med de inblandade, säger Denise Borgh, enhetschef för hemtjänstgruppen i Varberg.

Två lagar står mot varandra i det här fallet, å ena sidan socialtjänstlagen som säger att en person ska ha rätt till att få hjälp, å andra sidan arbetsmiljölagen.

– Det är mycket ovanligt att något sådant här inträffar. Jag har inte varit med om det tidigare. Nu försöker vi hitta en bra lösning, säger Denise Borgh.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här