Delar av ensemblen testar Angelica Spångs koreografi för första gången. Först är det lite trevande, men efter tre gånger börjar det bli rätt.
Delar av ensemblen testar Angelica Spångs koreografi för första gången. Först är det lite trevande, men efter tre gånger börjar det bli rätt. Bild: Karin Hartmann

Skratt utlovas i Klasa trädgård

På söndag och måndag är det dags för ”Högt spel– på vinst och förlust” i Klasa trädgård i Lindberg. Både dialekt och skratt utlovas.

ANNONS

Ända sedan jul har ensemblen förberett sitt bygdespel. De har snackat idéer, skrivit texter, spelat in låtar och tryckt upp ett manus som alla i ensemblen fått träna in på egen hand. Själva repetitionerna är rekordkorta. Regissören Britt Nilsson känner sig helt trygg ändå.

– Tre kvällars repetitioner brukar räcka, säger hon.

Och hon borde veta. Det här är sjuttonde året i rad.

Ny för i år är koreografen Angelica Spång. Hon har lyssnat på låtar, gjort en koreografi i huvudet och ska få ensemblen att röra sig.

– Jag dansar till låtarna hemma i köket, skrattar hon.

Några i ensemblen är tveksamma hur det ska gå att få dem att dansa.

ANNONS

– Det ska nog lyckas, säger Angelica bara.

Hon har varit med i musikal tidigare, haft danselever och går in med säkerhet och energi. Ett litet prov på spelplatsen, den stora gräsmattan i Klasa Trädgård, visar att det verkar fungera.

Efter tredje försöket sitter redan en del steg och gester och Angelica får en kram av Jonny Olofsson. Han är gammal trummis och har varit med i tolv år.

– Jag är bland de äldsta. Vi har många ungdomar med nu och de har repliker. Själv får jag vara glad om jag får med ett litet ”ja” eller ”nä”, skämtar han.

Jonny ska spela kvinna i pjäsen. Det tycker han är roligt.

– Och publiken tycker det är så roligt också när vi växlar, säger Jenny Sjölander, som varit med minst lika länge som Jonny.

Skådespelarna har stort inflytande över sina roller eftersom de är med och skriver manus. Inge Johansson spelar en sur gubbe.

– Jag spelar nog mig själv, säger han och ser både snäll och allt annat än sur ut.

Föreställningen har spel som tema. Bland annat tas fotbollsträning och bankernas verksamhet upp.

– Det är ju vi som gör allt jobb åt banken, säger Jonny menande.

ANNONS

– I de första spelen skrev vi om personer och händelser som vi hittade i de gamla kyrkböckerna, berättar regissören Britt Nilsson. Men de har tagit slut så nu får vi hitta på själva.

Av tradition ska de som kan tala dialekt göra det i spelet. Britt själv är en av dem som kan.

– Helst skulle jag vilja att hela spelet var på dialekt. Men många av de yngre kan inte, även om flera har gjort tappra försök.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

”Högt spel–på vinst och förlust” visas i Klasa Trädgård, 18 augusti klockan 16.00 och 19 augusti klockan 18.30.

Fri entré. Ta med fikakorg och något att sitta på.

ANNONS