Skolchef Maria Gustafsson om PS-skolans agerade efter yxmannens attack.
Skolchef Maria Gustafsson om PS-skolans agerade efter yxmannens attack. Bild: Annika Karlbom

Skolchefen om allvarliga attacken på PS

Klockan 10.25 nåddes förvaltningschef Maria Gustafsson av beskedet att det inträffat en incident på PS-gymnasiet. Men det var mycket värre än vad hon kunde ana.
– Ett ögonblick senare stod det klart för mig att det var lite större än vad vi hade förväntat oss, säger hon.

ANNONS
|

En man beväpnad med yxa och kniv klev in på PS-skolan under torsdagsförmiddagen och gick till attack mot en elev på introduktionsprogrammet.

Eleven som utsattes för angreppet ska ha blivit lindrigt skadad i ena handen, troligtvis av en yxa.

– Det här är en chock för oss, det är det verkligen. Vad jag vet har vi inte utsatts för något liknande hot tidigare, säger Maria Gustafsson, chef på utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Krisplan sattes in

Skolans krisplan sattes in och alla eleverna skickades hem. Det upprättades en sambandscentral för att underlätta kommunikation med polis och räddningstjänst.

– Vi har haft fokus på elever och personal för att få ut information för att minska ryktesspridning och skapa ett lugn i detta. En snabb åtgärd vara att skicka hem de elever som fanns på plats. Det rörde sig om 200 elever från gymnasiesärskolan, introduktionsprogrammet och elever från yrkesprogram, säger Maria Gustafsson.

ANNONS

Anledningen till att det var relativt få elever på plats beror på att flertalet studerar hemma under pandemin. I normala fall är det totalt 1835 elever på plats.

Inga lektioner på fredagen

Under fredagen kommer det inte bedrivas några lektioner på skolan.

– Vi planerar för en återgång till skolan på måndag om skolans lokaler är säkra och det går att erbjuda en trygg och säker arbetsmiljö.

Om ni tror att skolan är säker, varför är den då stängd under fredagen?

– Det handlar om en polisiär och teknisk utredning som pågår. Jag har inte fått besked om att den är klar ännu. När vi får besked om att skolan är säker planerar vi för en återgång och gör det. Vi ser att det blir klokt med måndag som målbild för det.

För elever och personal som behöver stöd efter det inträffade finns det resurser. Många blev vittne till yxmannens framfart på skolan.

– Min upplevelse är att stämningen på skolan är samlad. Personer som varit i frontlinjen och nära händelsen kan ha en extra oro och det kommer vi att ta hand om och möta, säger Maria Gustafsson.

Har övats på liknande scenarier

Efter skolattacken i Trollhättan har det övats på att liknande saker kan hända även på andra skolor.

ANNONS

– Vi har agerat helt enligt den krisplan som vi har och många planer sågs över i hela Sverige efter händelsen i Trollhättan. Planen har vi gått igenom och vi har förberett oss mentalt. Vi har haft besök på skolan av polis och räddningstjänst som berättat hur man ska tänka. Vi har agerat utefter det.

– För att undvika oro är det viktigt med korrekt information. Att vi ger den information som faktiskt finns, säger Maria Gustafsson.

Polisen håller på att skaffa sig en bild av hur den misstänkta mannen har planerat och agerat under attacken mot eleven på PS-skolan.

ANNONS