Skolan larmade om risk för smittspridning

Under våren larmade personal på Trönninge skola om att det fanns risk för smittspridning mellan skolan och äldreboendet Lindgården. Frågan blir nu aktuell sedan det uppdagats att Lindgården varit ett av de mest coronadrabbade äldreboendena i kommunen.

ANNONS
LocationTrönninge||

Tidigare i veckan framkom att Lindgården varit ett av de hårdast coronadrabbade äldreboendena i Varbergs kommun och ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg. Detta har väckt starka reaktioner på Trönninge skola.

Under våren larmade nämligen personal på skolan om risken för smittspridning mellan skolan och Lindgården. Skälet till oron var att samma städpersonal rörde sig mellan skolan (som är Varbergs största grundskola och där verksamheten varit i full gång) och äldreboendet.

HN har tagit emot anonyma uppgifter om att risken för spridning mellan skolan och äldreboendet varit ett hett diskussionsämne på skolan under våren.

– Vi har varit oroliga både för att smitta ska spridas till äldreboendet och till skolan, bekräftar Carina Gustafsson, skolsköterska på skolan.

ANNONS

Hon var en av de som agerade i frågan och slog larm om problemet till sina överordnade.

– Vi vidtog under den här perioden en rad åtgärder på skolan. Hade möten på distans, föräldrar fick inte komma in på skolan och hämta de minsta barn, och så vidare. Samtidigt går det personal mellan skolan och äldreboendet och städar på båda ställena. Jag får det inte att gå ihop, säger Carina Gustafsson.

Carina Gustafsson skrev också en avvikelserapport om saken.

Men skolsköterskans oro avfärdades av ledningen för serviceförvaltningen, som är den del av kommunen som har hand om städningen.

– Vi har haft en tät dialog med socialförvaltningen och med Lindgården. Städpersonalen har fått utbildning av kommunens skyddsteam och vi har varit i kontakt med regionens vårdhygienavdelning och fått vårt upplägg godkänt, säger kost- och städchefen Kristian Helgesson.

Har städpersonalen känt till var smittan har funnits?

– Ja, det är en del av den mycket täta kontakt vi har haft med socialförvaltningen. Städpersonalen har haft samma rutiner och samma skyddsutrustning som de som jobbar på äldreboendena. Och i de fall det har varit möjligt har vi skjutit upp städningen på de avdelningar där det funnits misstanke om smitta så har vi gjort det, säger Helgesson.

ANNONS

Och Arne Kötz, avdelningschef på avdelningen för vårdhygien inom Region Halland, menar att det inte ska finnas någon risk för smittspridning via städpersonalen.

– Nej, städpersonalen ska vara utbildad för att förhindra smittspridning mellan olika hus, avdelningar och till och med mellan olika rum. De har sina rutiner och använder naturligtvis olika städutrustning på de olika platserna. Jag ser ingen risk med detta, säger han.

Att Lindgårdens äldreboende har varit coronadrabbat har inte varit känt för personalen på skolan. Detta eftersom kommunen under hela pandemin med hänvisning till patientsekretess hemlighållit vilka boenden som varit drabbade av smittan. Att Lindgården varit drabbat blev offentligt först i samband med att Ivo i förra veckan aviserade att boendet skulle granskas.

Det är naturligtvis även i efterhand omöjligt att veta om någon smitta verkligen spreds genom städningen. Men Carina Gustafsson, som även hört av sig till Ivo om saken, tycker att det är viktigt att omständigheterna kommer fram i ljuset.

– Förhoppningsvis så lär man sig någonting till nästa gång, säger hon.

Två äldreboenden i Varberg granskas av Ivo

Inspektionen för vård och omsorg har aviserat att man tänker granska ett drygt 90-tal äldreboenden runtom i landet avseende medicinsk vård och behandling under coronapandemin.

I Varberg granskas Lindgården och Östergården (Träslövsvägen 23). Bakgrunden är att detta är två av de boenden i kommunen som har drabbats hårdast av smittan.

I övrigt har Varbergs kommun inte velat berätta några detaljer om hur coronapandemin slagit mot olika äldreboenden utan hänvisat till patientsekretess.

ANNONS