Skogsexkursion med flera perspektiv

Hållbar och balanserad skogsavverkning. Skogsvård låg i fokus på en exkursion i Nordskog, där såväl markägare som Naturskyddsföreningen och ornitologer deltog.

ANNONS
|

På söndagen samlades ett knappt tiotal personer för en exkursion till Nordskog i Grimmared. Dagens syfte var att prata skogsvård och på plats fanns markägare, Skogsstyrelsen, Naturskyddsföreningen och ornitologer representerade. Lars Hellsborn, ornitolog från Naturskyddsföreningen, tar oss till dagens första stopp.

– Det här är ett bra exempel på avverkning, säger Lars Hellsborn.

Tallarna är höga och har stora mellanrum, alltså har man avverkat varsamt, menar Lars Hellsborn. Markägaren berättar att han försökt sätta ny tall men har fått övergå till att sätta gran, eftersom älgarna äter upp tallarna när de är små.

Anders Hejnebo från Skogsstyrelsen i Halland finns med på exkursionen och berättar om politiken och lagarna kring skogsvård.

ANNONS

– Det kan ju bli ett framtida problem att sätta gran eftersom gran kräver högre bördighet än tall. Bestånden svarar sämre och blir mindre vitala, säger han.

Exkursionen är en fortsättning på föreläsningen "Hur mår skogen?" som Anders Hejnebo höll i torsdags, där han bland annat tog upp grunderna i skogsvårdslagen.

Lars Hellsborn tar färden vidare. Först till ytterligare ett bra exempel och sedan till ett kalhygge.

– Här har man tagit bort allt, även hålträden, säger han och berättar att han sett ett spillkråkebo vars träd fälldes ner vid avverkningen för ett par år sedan.

Från Naturskyddsföreningen finns Karin Ekeborg och Inger Wennerlund närvarande. De ställer frågor kring hållbarhetstänk och klimatförändringarnas effekt på skogsbruket. Bland annat vill de att Skogsvårdslagen ska bli en del av Miljöbalken.

– Det finns en del konflikter mellan de två områden, produktionsskogen och vad man kallar den sociala skogen, säger Karin Ekeborg.

Naturskyddsföreningen vill därför tillsammans med ornitologer bilda ett lokalt skogsnätverk, där förhoppningen är att även markägare skulle ingå på längre sikt.

ANNONS