Statistik från SCB, Statistiska centralbyrån, visar en ökning av hur många svenskar som vistas i naturen varje vecka. 2019 låg den siffran på 30 procent och två år senare hade den ökat till 50 procent. När covid-19 tvingade människor att hitta nya vägar att umgås blev skogen det nya vardagsrummet, folk sprang, cyklade, grillade eller umgicks över en fika.
För Emma Svenring är skogen så mycket mer än ett rekreationsområde för motion.
– När jag var liten älskade jag att klättra upp i träd och sedan bara sitta där och njuta. Det ger en speciell ro att vistas i naturen, säger Emma Bothin Svenring.
Nu ägnar hon sig åt det som på svenska kallas för skogsbad men som inte har någonting med vatten att göra. Begreppet shinrin-yoku kommer från Japan och dess främsta förespråkare är Qing Li, läkare och immunolog vid Nippon medical school hospital i Tokyo.
– Studier har visat att om man vistas två timmar i naturen på det här sättet så lindrar det stressen, förbättrar koncentrationen och ger mer energi.
Fem enkla steg
Vi träffas en dag i bokskogen i Åkulla. Bokträdens löv är nyligen utslagna och ljust gröna. Solen letar sig mödosamt genom molnen och sprider ett milt ljus under lövverket. Marken är täckt av fjolårets vissna, torra blad och det frasar under fötterna då vi stretar uppför berget längs en ringlande stig. Väl uppe på höjden breder sig ett vidunderligt vackert landskap ut sig nedanför med gröna fält och blåa vattendrag.
Emma förklarar att skogsbad handlar om att träna sig i att vara närvarande i nuet genom att använda sig av alla sina sinnen. Men hur gör man det då? Emma Bothin Svenring ger några enkla råd i fem steg att följa för den som vill pröva.
– Mitt första tips är att du ska ta av dig dina skor och gå barfota så ofta som möjligt. Att vara lite skitig under fötterna är bara hälsosamt. Det sätter igång kroppens egna självläkning att få vara i kontakt med marken och jorden, säger hon.
Stanna upp och andas
Det andra steget är en förlängning av det första.
– Gräv i jorden utan handskar. Det kan man göra var som helst och man behöver inte gå ut i skogen utan det kan man lika gärna göra hemma i sin trädgård.
Det tredje tipset är att stanna upp. Om man nu är den där personen som älskar att ta löpturer genom skogen ska man naturligtvis göra det, menar Emma.
– Det är ju fantastiskt att springa i skogen men man kan ta sig tid att under löpturen stanna upp, stå stilla och blunda och ge sig tid att lyssna, känna och ta några djupa andetag.
En fika kan hjälpa
En del människor som prövar på yoga och meditation vittnar om att det bara gör dem mer stressade. De kan inte sitta stilla och blunda utan att det börjar krypa i kroppen. . Är man så stressad kan det hjälpa att ta med sig fika ut i skogen, tipsar Emma.
– Det är också ett sätt att stanna upp fast man har något att göra under tiden. Naturen ger ändå ett lugn, det är oundvikligt.
Det fjärde tipset handlar om att vara tyst under promenaden. Det kan vara enklare då man går ensam i skogen men väl värt att prova i sällskap.
– Om man inte pratar är det lättare att vara i stunden. Stänger vi av ett sinne öppnar vi upp för ett annat.
Det femte rådet handlar om att handfast öva sig i närvaro. Det gör man genom att koncentrera sig på ett sinne i taget. Man kan se, dofta, smaka.
– Finns det blåbär kan man smaka på dem eller så kan man iaktta ett blad, hur det ser ut, eller titta på en myra. Det handlar lite om att ta in naturen så som ett barn, säger Emma Bothin Svenring.
Fem steg i skogsbad
1. Ta av dig skorna och känn marken under fötterna.
2. Gräv med händerna i jorden.
3. Stanna upp och öppna dina sinnen.
4. Upplev stunder av tystnad.
5. Koncentrera dig på en sak – iaktta en myra, ett blad eller en horisont.