Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Skogen fylld av guld - så tar du vara på det

I år är det gynnsamma förhållanden för skogens guld - kantarellerna. Lagom mycket fukt och värme har gjort skörden riklig. Jenny Klasson och Zora Suzic ger sina bästa tips på hur man hittar och tar tillvara på svamparna.

Jenny Klasson från Kungsäter kliver vant ut i mossan och visar var hon brukar hitta kantareller. Det dröjer inte heller länge innan vi kommer på några riktigt fina ställen. I år har Jenny plockat omkring tio kilo kantareller.

– Ofta växer de längs vägar, grusvägar och gamla skogsvägar i mossig granskog, berättar Jenny Klasson när vi träffas i skogen i Kungsäter.

De trivs med lagom mycket ljusgenomsläpp och gärna i en sluttning, säger Jenny och fortsätter:

– Det börjar bli fullt i frysen. Jag förväller dem och fryser sedan in i plastpåsar. Sen kan man ta fram och ha dem i sås eller grytor. Jag har även gjort paj och piroger med kantareller.

Kantarellsalt till grytor

Det går också bra att torka svampen. Då ska de skäras i tunna skivor och läggas på ett nät eller tidning på en torr och lagom varm plats. Sedan kan man förvara dem i en luftig burk. Man kan även mortla torkade kantareller och blanda med flingsalt. Då får man ett fint kantarellsalt till hösten grytor och stekar.

Zora Suzic från Derome jobbar sedan elva år som köksmästare och med catering på konferensanläggningen Sju Sjöar. Hon tycker om att använda närproducerade råvaror, gärna plockade i skogen. Det märks tydligt i de olika kreationer hon ställer fram för provsmakning. Det är inte bara kantareller utan även höstäpplen och granskott som får förgylla rätterna.

– Jag vill att det ska vara både gott och nyttigt, och allra helst närproducerat, säger hon.

Passar med dill

En grönsakssoppa med kantareller puttar i en stor gryta över elden. Zora häller upp och toppar med stekta kantareller och en dillkvist.

– Dill och kantareller passar riktigt bra ihop, det är det inte många som tänker på, säger Zora och öppnar sedan en flaska kombucha.

Hon håller på att experimentera fram en kombucha som ska fungera som måltidsdryck, och har lyckats väl. Drycken är vackert röd och bubblig, smaken är söt och god. Men det är inte nog där, fler rätter plockas fram. Filodegsknyten fyllda med egengjord färskost, spenat och kantareller. Zora tipsar om att de passar utmärkt som tilltugg på kräftskivan. Vidare bjuds det på en kantarelltaco med grönkål, picklad rödlök och pepparrotskräm, toppad med syltade granskott. Perfekt till fredagsmyset!

– Risotto är ju en klassisk svamprätt som man kan göra på kantareller, säger Zora och värmer på sin variant över elden.

Den är gjord på kvarngryn istället för ris, vilket är både nyttigare och klimatsmart då det odlas i Sverige. Allt smakar fantastiskt och är en helt annan upplevelse än den traditionella omeletten man brukar svänga ihop.

– Men det bästa och enklaste man kan göra med kantareller är egentligen bara att steka dem, steka ett par brödskivor och göra en smörgås, säger Zora.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här