Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sko(l)strejk för klimatet

Skolstrejken har coronaanpassats och övergått till skostrejk. De tomma skorna på torget får symbolisera de som inte kan vara med och demonstrera för klimatet.

Varje fredag i mer än ett år samlades varbergare på torget, liksom människor gjorde i städer runt om i hela världen, för att sätta fokus på klimatfrågan.

I mars ändrade coronapandemin planerna, och i stället för att samla så många personer som möjligt varje gång är det en mindre skara som varje fredag samlas utanför kommunhuset för att sedan gemensamt gå till Brunnsparken.

Där placerar de ut skor på marken, och pratar en stund.

– Vi är många men alla kan inte komma varje gång, och det gör inget. Skorna får representera de som inte kan vara med, säger Inga-Karin Ericsson.

I våras fick förbipasserande med sig en påse solrosfrön att plantera hemma. Den här gången finns fullvuxna solrosor med bland skorna och plakaten.

– Det är för att hålla avstånd, de är perfekta för det. En och en halv meter långa, säger Inga-Karin Ericsson.

Ludde Pedersen sköter om instagramkontot för Fridays for future i Varberg. Tillsammans med Ebba Pedersen har han ställt upp en rad med plakat med olika budskap men med samma syfte, att uppmärksamma angelägenheten i klimatfrågan.

Liksom skorna finns av alla modeller och storlekar lockar arrangemanget också en blandad skara, från unga till äldre. Att Ingrid Ohlsson och Lennart Erling är såväl farmor och farfar som för klimatet, framgår av de egenhändigt gjorda skyltarna runt halsen.

– Vi försöker komma varje fredag, säger Ingrid Ohlsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här