Skiftare och mumier i den nya boken om Spökskolan

Det vimlar av läskiga demoner och rysliga förbannelser. Lagom till bokmässan släpps författaren Jesper Lundqvists senaste kapitelbok ”Mumien på Spökskolan”.

ANNONS
|

Boken är den andra delen i en urban fantasy-trilogi och efterföljaren till ”Spionen på Spökskolan” som kom tidigare i år.

– Det handlar om samma värld som i den första boken. Jag tycker det är rätt schysst med en trilogi, säger Jesper Lundkvist, 47, som tidigare skrivit bilderböcker för barn. Bland andra de tre uppmärksammade böckerna om Kivi, där han introducerade det könsneutrala ordet hen.

Spökskolan är hans första serie kapitelböcker och riktar sig till åldrarna 9-12.

– Mina egna barn, som var tio och tolv när jag började skriva den första delen, tyckte inte att mina bilderböcker var så roliga längre. Jag ville gärna göra något annat och det var tydligt att jag ville skriva något för dem. Plus att jag kände att vi delade intresset för det äventyrliga och fantastiska. Det kändes kul att få dyka ner i det i bokform, säger han.

ANNONS

– Att det är fullt av spänning, äventyr, cliffhangers och humor, säger han.

Nya karaktärer

Själva idén till serien fick Jesper från förlaget Olika som ger ut hans böcker.

I första boken möter läsaren huvudkaraktären Silas som börjar på en spökskola och som blir osynlig när han känner smärta. Men den här gången står klasskompisen Em i centrum. Hon är en så kallad skiftare och bor i ett stort matriarkat i vildmarken och kan skifta från varg till människa.

– Eftersom jag har en ny huvudkaraktär i varje bok kommer det också in en ny värld, en ny mytologi. Jag har redan börjat skriva på tredje boken och är femtio sidor in i den. Den kommer att handla om Nadina som är dotter till ”världens ondskefullaste förintelsedemon”. säger Jesper Lundkvist som använder sig av klassisk skräcksymbolik i böckerna.

– Det bästa är när karaktärerna är historien.

Korsar gränser

Stora ämnen är inget som Jesper Lundqvist ryggar för i sina barnböcker. Han utforskar gärna saker som döden eller arvet från föräldrar. Och han bryter gärna mot rådande könsstereotyper och går över gränser.

– När jag började skriva böcker drog jag mig till saker jag inte hade riktigt utrymme för i andra format. Inte så mycket mainstream-grejer, säger han.

ANNONS

– Jag gillar att rollerna i fantasy är så otroligt konservativa och det är väldigt roligt att leka med det.

Skriver för sig

Oavsett vad Jesper Lundqvist skriver är texten alltid viktig. I tidigare barnböcker har han lekt mycket med rytm, alliteration och rim.

– Jag brukar skoja och säga att jag skriver svårläst, men det är jag som ska läsa böckerna flest gånger när jag åker runt och läser dem. Det är viktigt att skriva för sig själv.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS