Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skidåkning med eget ansvar för att hålla distansen i Åkulla i vinter. Arkivbild.  Bild: Olof Svahn
Skidåkning med eget ansvar för att hålla distansen i Åkulla i vinter. Arkivbild. Bild: Olof Svahn

Skidåkare uppmanas ta eget ansvar i Åkulla

Ett omgjort Åkulla skimaraton och eget ansvar. Så ska Åkulla skidspår coronasäkra årets säsong.

En normal vinter har skidanläggningen i Åkulla mellan 20 000 och 25 000 besökare i skidspåren och pulkabacken enligt Åkulla Skidallians ordförande Olof Fröberg. Än så länge visar termometern för många plusgrader för att göra snö, men kommer kylan lär varbergarna inte vara sena att hitta till friluftsområdet. För att minska smittspridningen av covid-19 kommer de allmänna utrymmena att stängas av. Men i övrigt behöver besökarna göra egna avvägningar.

– Utomhus får folk röra sig under eget ansvar. Var och en får avgöra om det är för trångt för att kunna hålla avstånd i spåret. Precis som när man går och handlar, säger Olof Fröberg.

Han berättar också att det mesta arbetet föreningen utför är ideellt och det blir därför svårt att ha tillräckligt med personer för exempelvis vakter.

Åkulla Skimaraton brukar köras i februari och fungera som seedningslopp till Vasaloppet. Men då hela Vasaloppsveckan är kraftigt reducerad till följd av covid-19 finns det ingen anledning för Åkulla Skidallians att köra sitt lopp som vanligt.

– Vi funderar på någon form av motionslopp. Med ett begränsat antal deltagare och flera starter över två dagar.

Dock ställs World snow day in helt, då det sker under en dag och brukar locka upp emot 1500 besökare.

De senaste två vintrarna har varit milda med få skiddagar. Åkulla Skidallians står redo att köra igång snökanonerna så fort det blir någon minusgrad och torr luft, samt 70-80 procents luftfuktighet som max.

Ekonomiskt klarar föreningen en till dålig vinter, även om man behöver betala tillbaka spårkort till följd av att snögarantin inte kunnat uppfyllas.

– En dålig vinter sparar vi in pengar som det kostar att lägga ut snön och få till spåren. Det kostar mellan 400 000 och 500 000 per säsong, säger Olof Fröberg.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här