Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skickades hem med hjärninfarkt

Mannen hade hjärninfarkt, men skickades hem från akutmottagningen. Först två dagar senare upptäcktes misstaget, som sjukhuset nu anmält enligt lex Maria.

Den äldre patienten mådde illa och var kallsvettig, och sökte därför till akutmottagningen i Varberg. Men där kunde ingen säker diagnos ställas, och patienten skickades hem igen.
Två dagar senare kom patienten tillbaka. Denna gång hade hen sluddrigt tal, ont i huvudet och svaghet i höger sida. Symptomen visade sig bero på en hjärninfarkt, som kunde behandlas framgångsrikt.
Hallands sjukhus konstaterar att patienten inte borde ha skickats hem från akuten. Dessutom är journaldokumentationen från det första besöket så ofullständig att det är svårt att värdera vilken bedömning patienten fick.
Hallands sjukhus anmäler nu händelsen till IVO, inspektionen för vård- och omsorg.
– I journalen kan vi inte se att man fört något resonemang kring varför patienten hade de här symtomen. Att bli hemskickad innebar att patienten utsattes för en risk att drabbas av en allvarlig vårdskada. Därför gör vi en lex Maria-anmälan, säger chefläkare Christer Allenmark, i ett pressmeddelande.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här