Skejtproffset Hampus Winberg från Breared åker till USA för OS-kval

14-årige Hampus Winberg från Breared är en av Sveriges främsta skateboardproffs och nu på lördag ska han åka till Iowa i USA för att försöka kvala in till OS.

ANNONS
|

Hampus Winberg är 14 år gammal men fyller 15 år i juni. Skateboardåkandet har funnits med honom sedan barnsben, och han verkar aldrig tröttna.

– Jag skejtar sex dagar i veckan, och fystränar 3-4 dagar i veckan.

– Det jag gillar med skate är att man kan ta ut gränserna. Jag har vuxit upp med att göra voltar på studsmattan och jag gillar att flyga i luften.

Tog SM-guld 2019

Hampus har en lång meritlista på sitt CV, och en av de främsta bedrifterna är SM-guldet som han kammade hem 2019.

Men det tar inte slut där. Nu har han fått en plats i landslaget och blivit uttagen till Sveriges olympiska kommittés (SOK) topp- och talangprogram. Och på lördag är det dags för nästa milstolpe.

ANNONS

Tidigt på morgonen ska han och de tre andra killarna i landslaget åka till Malmö för att ta ett coronatest, och sedan bär det av mot Danmark där de ska ta ett flyg till andra sidan Atlanten.

– Vi ska till Des Moines i Iowa, och vara med på en kvaltävling där man samlar poäng till OS. Det här kvalet är värt mer poäng än de andra tävlingarna och om man kommer etta, tvåa, eller trea får man en direktbiljett till OS.

Hoppas komma till semifinal

Det kommer att vara mellan 100-200 deltagare på kvaltävlingen, och Hampus som tävlar i grenen parkdisciplin, räknar inte med att vinna.

– Jag ska göra mitt bästa, men en pallplats är långt borta. Jag har nog ganska stora chanser på att komma till semi i alla fall.

Finns det någon chans att du vinner?

– Jag ska göra mitt bästa, men målet är egentligen OS 2024. Nu satsar jag mer på att lära mig hur det funkar, och bli lite van vid att tävla igen.

Är du en av Sveriges bästa skejtare?

– Ja, det skulle jag säga. Jag tävlar i den vuxna klassen och jag brukar hamna på någon av pallplatserna.

Vill vinna OS-guld 2028

Hampus nöjer sig inte med att vara en av Sveriges främsta skejtare.

ANNONS

– Det stora målet är såklart att bli bäst i världen.

Hans främsta idol är 26-årige Pedro Barras som är en parkskejtare från Brasilien. Om tio år när Hampus är lika gammal som Pedro, hoppas han ha kommit lika långt i sin karriär.

– Han är topp tre i världen och vi åker på ungefär samma sätt. Eller jag skejtare som han gör. Jag tror inte att han skejtar som mig – han vet nog inte vem jag är.

ANNONS