Skejtparkerna ska sätta Varberg på kartan

Intresset för skateboardåkning är stort i Varberg. Om ett drygt år kommer kommunens skejtpark stå klar och förhoppning finns om att det placerar Varberg på den internationella skateboardkartan.

ANNONS
LocationVarberg||

En kall vind sveper fram mellan höghusen och idrottshallen i Breared där skateparken ligger, men det hindrar inte Robin Bengtsson, 13 år, Gabriel Persson, 11 år, och Lukas Gyllensvärd, 11 år, från att trixa och åka runt i parkens olika delar.

– Det är roligt att åka skateboard och man träffar nya kompisar, säger Robin Bengtsson från Skene.

Brearedsparken utvecklas

Lukas Gyllensvärd bor i Varberg och han har åkt skateboard i två år. Ungefär lika länge har skejtparken i Breared funnits. Han åker varje dag.

Robin Bengtsson, Gabriel Persson och Lukas Gyllensvärd åker gärna skateboard.
Robin Bengtsson, Gabriel Persson och Lukas Gyllensvärd åker gärna skateboard. Bild: Håkan Johansson

Skejtföreningen UFO2000 och Varbergs Skateboardklubb ligger bakom parken och har fått hjälp med finansiering av Sparbanksstiftelsen. Den kommer att fortsätta utvecklas under våren och någon gång i april eller maj ska den sista etappen anläggas.

ANNONS

Trots att det varit vinter och inte helt optimalt skejtväder samlas många åkare i parken under kvällar och helger.

– Vi har nästan fått vara lite restriktiva men vi kan vara 50 stycken i parken samtidigt och klara av att hålla avstånd. Det är skoj att ungdomarna har något att göra i dessa tider när många fritidsaktiviteter fått ställas in, säger Pierre Lindberg, Varbergs Skateboardklubb.

Klubben har inga organiserade träningar alls och är stenhårda med att hålla maxantalet i inomhushallen. De inplanerade tävlingarna, bland annat SM, har fått ställas in.

Kommunen tar in experthjälp

Planeringen för kommunens skejtpark i närheten av idrottshallen på Danska vägen går samtidigt framåt och har nu kommit till projekteringsstadiet.

– Vi försöker definiera hur vi ska utforma upphandlingen. Det gäller att vi har rätt folk. Att bygga en skejtpark kräver lite annat av oss än en förskola där vi har kompetensen inom kommunen, säger Henrik Gustafsson, beställarombud på samhällsutvecklingskontoret.

Enligt Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är det viktigt att kommunens park är tillgänglig för alla.

– Vi vill att det ska vara en trygg plats, även för tjejer, så att det är jämställt, säger hon.

Tanken är att parken ska stå klar i mitten av maj nästa år.

ANNONS

Sveriges bästa skateboarddestination

Pierre Lindberg är väldigt glad över att Varberg snart får ytterligare en skejtpark och förklarar att parkerna kommer att komplettera varandra.

– Vi har varit med som bollplank i förstudiegruppen och kommunens projekteringsgrupp. Varberg kommer att bli Sveriges bästa destination för skateboard. Vår ambition är att sätta Varberg rejält på den internationella skateboardkartan också, säger han.

LÄS MER:Så kan Varbergs nya skejtpark se ut 2022

LÄS MER:Skejtarna hoppas på snabba beslut

LÄS MER:Skejtparken i Breared tar form

ANNONS