Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många sociala aktiviteter har ställts in – då passar vi på att spela sällskapsspel. Det tror Samuel Linde är en av anledningarna till att fler har anammat brädspel som hobby i coronatider. Nu tar han en omgång i duospelet Patchwork tillsammans med Karin Linde. Bild: Johan Erkki
Många sociala aktiviteter har ställts in – då passar vi på att spela sällskapsspel. Det tror Samuel Linde är en av anledningarna till att fler har anammat brädspel som hobby i coronatider. Nu tar han en omgång i duospelet Patchwork tillsammans med Karin Linde. Bild: Johan Erkki

Skattjakt, fågelskådning och klassiker – här är sommarens brädspel

I fem år har tärningen varit i rullning för Karin och Samuel Lindes spelbutik First Player vid Brukstorget. Här är parets fem brädspelstips för en sällskaplig sommar.
– Det är ett fantastiskt sätt att umgås på. Ett skönt avbrott från det digitala som upptar vår uppmärksamhet, säger Samuel Linde, inbiten brädspelare och butiksinnehavare.

Patchwork – för två

Speltid: 30 minuter

Spelupplägget flörtar med kultklassikern Tetris när två spelare gör upp om vem som kan lappa ihop ett komplett lapptäcke med omaka tygbitar. Textilier införskaffas med knappar, som ackumulerar spelets valuta, och tygstycken placeras ut i ramen. Den som samlar flest knappar vinner – men varje ruta som gapar tom i lapptäcket ger minuspoäng när resultatet summeras.

– Det är lätt att komma igång och det finns definitivt en strategi som gör det utmanande för en erfaren spelare. Ett av de roligaste tvåspelarspelen som håller i längden, säger Samuel Linde.

Diamant - familjeäventyr

Antal spelare: 3-8

Speltid: 30 minuter

Spelbordet förvandlas till en grottexpedition där varje deltagare förvaltar en skattkista som ska fyllas med diamanter. Varje omgång har äventyrarna två val: att lämna grottan och bege sig tillbaka till campet eller att fortsätta ner i mörkret som ruvar på farliga fällor och åtråvärda reliker. Under jord är allt på vinst eller förlust.

– Det handlar om att våga gå vidare med risken att förlora allt, men också om att våga tajma att gå hem själv när ingen annan spelare gör det för att behålla skatterna för sig själv, säger Samuel Linde.

Ett perfekt familjeäventyr menar Karin Linde:

– Spelet är rättfram och har inte någon text som ska läsas under spelomgången

Wingspan - för den inbitne

Antal spelare: 1-5

Speltid: 40-70 minuter

I Wingspan testar spelarna vingarna som ornitologer. Genom att anlägga ett trivsamt habitat med rätt föda lockas unika fåglar till reservatet. Under fyra spelomgångar ska olika kriterier uppfyllas för att generera poäng. Alla bevingade varelser - cirka 100 arter - bidrar med sina speciella förmågor som förstärker spelarens naturdomän med olika fördelar. Wingspan riktar sig till den som redan är brädspelsbiten och redo för nästa utmaning:

– Målet är att fullborda uppdragen och samla fåglar av en viss typ. Det är inte så mycket konflikt i spelet. Spelarna är väldigt fokuserade på sitt eget habitat. Det gäller att optimera sina drag och vara taktiskt, säger Samuel Linde.

Det finns ett tillägg till spelet som består av Europeiska fåglar.

Kingdomino – Kungligt familjebygge

Antal spelare: 2-4

Speltid: 15 minuter

Med charmiga, dominoliknande brickor bygger spelaren sitt eget kungarike. Målet är att spela ut så många sammanhängande landområden som möjligt för att få poäng. Spelet är slut när varje deltagare har byggt sitt rike på 5x5 brickor. Och som kronan på verket är brickor med just en kungakrona extra värdefulla.

– Ett mysigt spel som är snabbspelat. Alla kan vara med, från små till stora barn.

– Det går fort och det gör att man kan spela runda efter runda, tillägger Samuel Linde.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fakta: Välj rätt spel

Ett enkelt sätt att lära sig reglerna – eller att avgöra om ett spelinköp är rätt för dig och ditt sällskap – är att kolla på Youtube där andra spelare sammanfattar reglerna och demonstrerar dragen. Sökordet “How to play” följt av spelet som intresserar dig är en bra ingång för att få en överblick.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här