Ulla Sundbaum, Monica Christensen, Ingela Andersson (bakre raden) och Pia Nordin (främre raden) är några av stammisarna i Skarpe Nords bastu.
Ulla Sundbaum, Monica Christensen, Ingela Andersson (bakre raden) och Pia Nordin (främre raden) är några av stammisarna i Skarpe Nords bastu. Bild: Matilda Carlström

Skarpa Kvinns: ”Här pratar vi om allt förutom karlar”

Allt fler upptäcker bastandet och vinterbadets fördelar. Det senaste året har Skarpa Kvinns medlemssiffror skjutit i höjden.

ANNONS

Värmen som tränger in i näsan, lukten av varmt trä, det ymniga svettandet, den speciella gemenskapen och chocken när värmen byts ut mot iskallt havsvatten. Antingen hatar man bastu och vinterbad eller så älskar det. Av Skarpa Kvinns medlemssiffror att döma så är det allt fler som ansluter sig till älska-sidan.

– Det känns livsuppehållande för att må bra. Man känner sig extra frisk, säger Ulla Sundbaum som är en av Skarpe Nords frekventa besökare.

Sedan fem år tillbaka har Skarpe Nord, eller Damernas nakenbad, tillgång till bastu och den används flitigt av föreningen Skarpa Kvinns. På bara ett år har medlemsantalet ökat från 77 till 130.

ANNONS

– När det är öppet är det runt 10-19 kvinnor här. Det är roligt att det har slagit väl ut med bastun, men vi har en önskan om att bygga ut. Det känns tråkigt när folk får stå och vänta utanför, säger Monica Christensen, ordförande för Skarpa Kvinns.

Denna dag är det omkring 10 personer i bastun, och samtalet kommer in på vad det är som är så skönt med konceptet.

– Tempot är så högt i samhället, och när man väl kommer hit så släpper det lite. Spänningar släpper och det är så kravlöst. Alla får komma som de är. Det är en billig medicin, säger Sara Bengtsson.

Även gemenskapen och snacket i bastun betyder mycket.

– Vi brukar prata om högt och lågt. Allt från små vardagsting till politik, säger Monica Christensen och får medhåll av Ingela Andersson.

– Här pratar vi om allt förutom karlar, säger hon.

Efter en stund i bastun med härligt snack är det dags att bryta av värmen med ett dopp i havet. En efter en går bastubadarna ut på bryggan – avslappnat och vant.

– Man vänjer sig. Det kan spränga och värka lite i fötter och ben första gångerna, men det går över snabbt, säger Ulla Sundbaum.

ANNONS

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varberg.

Lista: Här kan du basta i hela kommunen

För dig som längtar in i värmen har vi listat ett axplock av bastur som är öppna för allmänheten eller som går att hyra.

Varberg

Skarpe Nord (för damer)

Se www.skarpakvinns.se för information om pris, öppettider och annat.

Goda Hopp (för herrar)

Se www.visitvarberg.se/arkiv/uppleva/strandguide.html för mer information.

Kallbadhuset

Se www.kallbadhuset.se för mer information.

Bua

Bryggebastun

Se www.buasframtid.se för mer information.

Veddige

Veddige simhall

Se www.varberg.se för mer information.

Tvååker

Ästad 4H-gård

Se www.4h.se/astad för mer information.

Skällinge

Klockaregårdens bastu

Se www.facebook.com/klockaregardensbastubad för mer information.

Skällingegården

Se www.bygdegardarna.se/skallinge för mer information.

Stråvalla

Stråvalla fritidsförening

Se www.stravallafritidsforening.se för mer information.

Träslövsläge

Träslövsläges Båtklubb

Se www.traslovslagesbatklubb.se för mer information.

ANNONS