Skaffa vattenlevande växter om du inte hinner vattna under semestern

Om trädgården ska hålla sig grön gäller det att inte glömma bort den under sommaren. Näring, vatten och beskärning krävs.
– För den som inte orkar rekommenderar jag vattenväxter, säger trädgårdsmästare Lars-Johan Svanström.

ANNONS
|

När det är sommar och temperaturen utomhus stiger tappar grönskan lätt sin färg och bladverken övergår i värsta fall i gulbrunaktiga nyanser. För att få den där riktigt djupgröna färger på bladen gäller det att inte släppa taget om trädgården trots att det är semester.

Trädgårdsmästare Lars-Johan Svanström på Träslövs trädgård ger sina fem bästa trädgårdstips just nu:

1. Nu härjar insekter och svamp som allra mest och det gäller att gå rundor varannan eller var tredje kväll för att hålla koll på dem. Det finns inga medel som hjälper mot det här men det finns andra knep som begränsar angreppen. Plocka bort toppskotten, cirka tio centimeter in på grenen, där fjärilslarverna sitter och släng bladen i soptunnan. Det här gäller för till exempel krusbärsbuskar och körsbärsträd. Under juli och augusti kommer nya årsskott att växa fram.

ANNONS

2. Nu är det också risk för svampsjukdomar på rosor och bärbuskar. Man ska inte duscha växterna som många tror, då breder svampen ut sig. Det ska vara torrt. Också här gäller det att plocka bladen. Det kanske blir tomt på grenarna och ser naket ut men nya blad växer ut i juli, augusti. Man lär sig snart vilka växter i trädgården som är känsliga för angrepp. Rosor är känsliga för bladlöss och svampsjukdomar, bärbuskar för insekter och svamp.

3. Glöm inte gödningen! Den gödning som lades ut i krukor och på friland i våras är förbrukad nu. Det är bra om man som privatperson kan göra som vi yrkesodlare som vattnar med flytande gödning under sommaren. Då blir bladverken riktigt djupgröna. Är det ljusgrönt i trädgården så här års så lider växterna av näringsbrist. Näring med kväve ska tillföras under juni, juli och augusti. Därefter tillför man näring som innehåller fosfor och kalium.

4. Beskärning kan göras nu. Det är bättre att ta bort bladmassa som inte behövs under juni och juli istället för att vänta till hösten. På så vis får växterna bättre tillväxt. Sommarbeskär tomatplantor och gurkplantor. Träd som japansk lönn och fläder mår bra av det här. Toppen ska klippas så att sovande skott längre ner tar fart, det blir tätare med mer blommor och blad nerifrån marken. Jag klipper två, tre gånger under sommaren.

ANNONS

5. Den som inte har tid att vattna sina krukväxter så ofta kan göra vackra arrangemang med vattenväxter i till exempel i en zinkbalja som är 60-70 centimeter i diameter. Tanka upp vatten med slangen. Köp vattenväxter som kabeldun, blå iris och svagväxande näckrosor och plantera om i vävsäck innan du sänker ned plantorna i vattenspegeln. Så här gör man ofta utomlands i varmare länder. På en altan kan det bli vackert och kännas svalkande och det är härligt för en treåring att stoppa händerna i vattnet.

ANNONS