Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Ska vi fortsätta eller har vi gjort sönder varandra?”

Varberg. Helena af Sandeberg kommer till Varbergs Teater som svartsjuk och ledsen fru i nyskrivna föreställningen Ex. ”Alla som har varit i en relation kan nog känna igen sig”, säger hon.

Det är bråda dagar för skådespelerskan Helena af Sandeberg när VP når henne över telefon. Hon är då mitt i slutrepetitionerna av den nyskriva teaterföreställningen Ex.

– Ja, gud, nu är det premiärspurt här! Nä, jag orkar inte tänka på det, jag blir så nervös! säger hon.

Ex är en psykologisk dramakomedi specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg.

Den är otroligt välskriven, och jätterolig men utmanande att spela. Det är väldigt mycket text! Jag tror aldrig jag har haft såhär mycket text. Jag pratar verkligen sjukt mycket och det gör vi alla, säger Helena af Sandeberg.

Föreställningen utspelar sig under en och samma natt. Ett par mitt i livet och ekorrhjulet, till synes perfekta och framgångsrika, har precis lagt barnen när mannens ex plötsligt dyker upp. Tillvaron förvandlas till en mardrömsliknande spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Helena af Sandeberg spelar frun.

– Alla som har varit i en relation kan nog känna igen sig. Man bråkar om same shit, relationen börjar gå på tomgång och man är alltid trött... När jag läste manuset först tänkte jag om min karaktär att ”oj, vad elak hon är!” men hon är ju egentligen bara ledsen, säger hon.

Trots mörkret är föreställningen roligare än förväntat, menar Helena af Sandeberg.

– Vi har precis provspelat inför publik, och många skrattar åt det där som är så lätt att relatera till. Hur elak man kan vara, saker man säger till varandra. Replikerna är så på kornet, säger hon.

Hur mycket kan du känna igen dig själv i manuset?

– Jag har skilt mig två gånger, så absolut! Jag känner igen de där frågorna ”ska vi fortsätta eller har vi gjort sönder varandra längs vägen? Ska vi släppa taget och gå vidare?”. Och att vara ledsen och slåss med alla näbbar och klor, säger Helena af Sandeberg.

Ex spelas på Varbergs Teater den 9 oktober. Det är inte första Varbergsvisiten för skådespelerskan.

– Jag har bott på hotell och gått på spa i Varberg. Det var supermysigt! Och så är en av mina bästa vänner, designern Morgan Sundberg, därifrån, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Helena af Sandeberg

Ålder: 50

Aktuell med: Föreställningen Ex på Riksteatern där hon spelar mot Andreas Kundler och Emma Broomé. Manus & regi: Marius von Mayenburg. Översättning Magnus Lindman. Kommer till Varbergs Teater den 9 oktober.

Syns även i rutan i aktuella SVT-serien Deg där hon spelar Malou.

Tidigare medverkan i tv och film, ett urval: Zingo, Tomten är far till alla barnen, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Mörkt vatten, Blondie, Rederiet, c/o Segemyhr, Heja Björn, En pilgrims död, Den fjärde mannen, Störst av allt samt Bröllop, begravning och dop.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här