"Ska man tänka hållbart kan man inte bara riva och slänga”

Stefan och Gunilla Leander tycker att återbruk är hållbarhetstänkande när det är som bäst.
– Gamla saker är ju dessutom charmigare. Kan man ha en Picasso på väggen så kan man också hänga upp en vacker gammal spegeldörr, säger Stefan.

ANNONS

De har drivit sitt företag, Nygårds byggåtervinning, i 26 år nu. Bredvid huset där de bor i Tvååker ligger en stor lada fylld av återvunna föremål från olika fastigheter. En hel del kommer från fastigheter som har rivits i Varberg med omnejd.

– Det finns så mycket fina saker att ta hand om, säger Gunilla.

Förut rev Stefan hela hus och tog hand om inredningen men efter att han skadat armbågen gör han inte det längre.

– Vi kommer fortfarande och hämtar inredning som blir över och som vi kan ha användning för och sälja vidare. Vi plockar fortfarande ner dörrar och fönster men inte hela hus, säger han.

ANNONS

Små och stora partier

Några dagar innan vi ses har de hämtat gamla radiatorer i ett hyreshus i Göteborg där hela värmesystemet skulle bytas ut.

– Vi fick ett samtal från en man i Kristinehamn som har ett stort, gammalt hus och han ville installera radiatorer i alla rum eftersom det inte fanns något värmesystem sedan tidigare, säger Stefan.

På gården ligger stenblock uppradade bredvid högar av olika slags takpannor, både av betong och tegel. En del finns i stora parti, andra i mindre ner till några få pannor.

– Det är bra att kunna byta ut om några takpannor är trasiga. Har man ett gammalt hus ser det inte fint ut att laga med en nyproducerad panna, förklarar Stefan.

Inne i ladan finns allt som går att återbruka, både inne- och ytterdörrar, badrumsporslin som toalettstolar, handfat och bidéer. Stefan och Gunilla har en hel samling av olikfärgade bidéer.

– De blir ofta kvar eftersom det inte är en inredningsdetalj som används så mycket längre i Sverige men det pastellfärgade porslinet verkar vara på väg tillbaka.

Stilmässig renovering

Något annat som går bra är fönster av olika slag och gamla diskbänkar.

– Det är populärt att bygga utekök idag och då kommer de gamla diskbänkarna till användning igen, säger Stefan.

ANNONS

Han menar att det bland yngre husköpare är många som vill återställa gamla hus stilmässigt. Ett putshus från 1940-tal blir extra fint om det går att återställas med teakdörrar och tidstypiska handtag.

Det är bara de inredningsdetaljer som håller hög kvalitet som återbrukas. Fönster från 1970- och 1980-talen säljer inte alls, däremot äldre fönster som produceras fram till 1960.

– Det finns klart ett ökat sug efter det som är bevarat och gammalt, säger Stefan Leander.

ANNONS