Skördefest i kulturmiljö i Träslöv

Ekologisk odling på gammalt vis och med hästar till hjälp. När Växtkraft bjöd in till skördefest fick var och en hämta sin pumpa direkt från åkern.

ANNONS
|

Det var den ideella föreningen Växtkrafts första skördefest som arrangerades på Träslövsgården på lördagen. När man i våras fick tillgång till en åker en liten bit från gården tog man tillfället i akt att börja odla ekologiskt. Nu när hösten har gjort sitt intåg är det dags att börja skörda.

– Det finns hur mycket som helst kvar där borta, säger Teresia Book som sitter i Växtkrafts styrelse.

Kristina Eliasson tar täten med shetlandsponnyn Levita mot åkern. Levita har en vagn bakom sig där pumporna ska lastas. På hästen Fjodor bakom rider sexåriga Nellie Börjesson som tillsammans med kompisen Alma Moureau och hennes mamma Martina kommit till skördefesten.

ANNONS

Väl framme vid åkern börjar de lasta på pumpor på vagnen. Alma Moureau hittar en liten som hon glatt håller upp. Förutom pumporna odlas också bland annat solrosor, jordärtskockor och rosenbönor.

– Ingen är den andra lik säger Teresia Book när hon öppnar upp en skida och visar de rosa bönorna med svarta prickar.

Växtkraft håller på med naturnära, socialt företagande där man hjälper människor in i sysselsättning genom olika typer av arbetsträning. Bland annat arrangeras ponnypromenader, kulturpromenader och medlemskafé. Växtkraft arbetar med grön omsorg och har flera samarbeten med bland annat kommunen och länsstyrelsen. På gården jobbar man med att lyfta dess kulturella värde, bland annat genom att rusta upp det gamla hönshuset, som är från cirka 1850.

– Vi har använt kalkbruk från Frankrike, för att göra det på gammalt sätt, Lotta Callander, styrelsemedlem i Växtkraft.

ANNONS