Byggarbetsplats. Johan Karleyel från Jannes byggservice renoverar kyrkan i Skällinge.
Byggarbetsplats. Johan Karleyel från Jannes byggservice renoverar kyrkan i Skällinge.

Skällinge kyrka får en rejäl uppfräschning

Renovering av Skällinge kyrka pågår. – Det blir ett lyft på många sätt, säger Ulla-Britt Tölander, kyrkokamrer.

ANNONS
|

Golvet i kyrkan är uppbrutet, fem bänkrader på varje sida mittgången är borttagna, det ligger elkablar lite här och var och presenningar täcker över predikstol och kyrkobänkar.

Renoveringen av Skällinge kyrka som byggdes redan 1680 påbörjades i januari. Under läktaren där bänkrader har tagits bort ska det byggas en liten toalett och ett pentry.

– Vatten och toalett har inte funnits i kyrkan förut så det var angeläget att få in det, säger Ulla-Britt Tölander.

Jannes byggservice har anlitats för uppdraget. De har renoverat ett 50-tal kyrkor vid det här laget.

ANNONS

– Man kan hitta grejer. I Landa hittade vi fina medeltida målningar under putsen. Men det har vi inte gjort här, säger Johan Karleyel.

Inget har gjorts med elen sedan den drogs in så där görs allt om. Det förbereds också för en ny ljudanläggning. Tak och väggar har målats. Färgen på bänkarna ska förbättras. En konservator ska anlitas för att rengöra altarplats och predikstol.

Bänkarna ska få nya dynor och altarringen ska kläs om. Bakom altaret kommer det att bli ett utrymme för textilförvaring och övriga inventarier. Mittgången får dessutom en ny matta.

– Arbetet är tidsödande men det är mycket hantverk och det gillar jag, säger Johan Karleyel.

Den invändiga renoveringen är beräknad att kosta 5,6 miljoner kronor inklusive moms. Hälften av kostnaden täcks av bidrag från kyrkoantikvarisk ersättning och Göteborgs stift som delar ut bidrag till kyrkobyggnadsunderhåll.

ANNONS