Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sjuvåningsbygget vid Brunnsbergsrondellen föremål för debatt i fullmäktige

Etikhus planerade bygge i kvarteret Tärnan vid Brunnsbergsrondellen blev en ordningsfråga i fullmäktige.

Förra veckan beslutade fullmäktige att sälja delar av kvarteret Tärnan till Etikhus för att byggföretagets planer i kvarteret ska kunna bli verklighet. Bygget är omfamnat av Varbergspolitikerna, men Mikael Bonde (L) reserverade sig mot detaljplanebeslutet i byggnadsnämnden eftersom han anser att planen bryter mot förtätningsstrategin vad gäller bygghöjden om sju våningar – i ett område där strategin säger två till fyra våningar.

Mikael Bonde (L) Bild: Annika Karlbom
Mikael Bonde (L) Bild: Annika Karlbom

Vid fullmäktigemötet protesterade Mikael Bonde (L) mot projektet:

– Jag tycker inte att detaljplanen överensstämmer med tidigare dokument vi tagit. Fastigheten kommer bli en stor mur mot Västkustvägen.

Men han fick mothugg av Jana Nilsson (S) och ordföranden Gösta Bergenheim (M) som krävde ordning i besluten – försäljningen är en annan fråga än bygget menade de.

Jana Nilsson (S) Bild: Dick Gillberg
Jana Nilsson (S) Bild: Dick Gillberg

– Jag har ingen synpunkt på om Bonde lämnar in en reservation, men jag accepterar inte att det lämnas reservation om sådant som ärendet inte handlar om, sa Jana Nilsson (S).

Nu har Mikael Bonde hur som helst lämnat in sin reservation mot fullmäktiges beslut att om fastighetsförsäljningen och han har samma argument som Bergenheim och Nilsson – att det ska vara ordning bland besluten. Han tycker inte att man kan fatta beslut i byggnadsnämnden om detaljplanen innan man fattat beslut om fastighetsförsäljningen och han tycker att beslutet om försäljningen och detaljplanen nu kommit i fel ordning.

LÄS MER: Planen för Etikhus bygge överklagas

LÄS MER: Mikael Bonde (L) protesterar mot bygge vid rondell

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här