Sjuksköterska berättar om den dramatiska veckan på intensiven

Nästan en vecka har nu gått sedan det första fallet av konstaterad coronasmitta dök upp på intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus. Sjuksköterskan Elin Hysén, som själv placerades i karantän, berättar om den turbulenta tiden.

ANNONS
|

Elin Hysén är sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus. Till vardags hanterar hon alla sorters kritiskt sjuka patienter, till exempel de som har svårt med andningen.

– Det är mycket blodförgiftningar (sepsis) lunginflammationer och så vidare, berättar hon.

För ungefär en vecka sedan testade en av hennes kollegor positivt för coronavirus. Det blev startskottet på en dramatisk period. Snabbt kunde det konstateras att ytterligare fem anställda var smittade, och då fattade man beslut om att alla anställda skulle testas.

– Där tänker jag att man gjorde ett avsteg från de riktlinjer som gällde. Annars hade alternativet i värsta fall kanske kunnat vara att stänga ned avdelningen. Vi hade inte kunnat ha igång verksamheten när en stor del av personalen befarades ha corona, berättar Elin Hysén.

ANNONS

Elin Hysén själv drabbades av feber och sattes i karantän i hemmet. Hon var övertygad om att hon var smittad.

– Men coronatestet var negativt och jag vet inte vad det var jag hade fått, en vanlig förkylning eller annan influensa, säger hon.

Och faktum är att coronasmittan verkar ha hejdats på intensivvårdsavdelningen. Enligt de uppgifter HN fick i söndags av smittskyddsläkaren Mats Erntell så var samtliga testresultat från provtagningarna bland de anställda på sjukhuset negativa.

– Det är fantastiskt om det stämmer. Det visar verkligen att vår barriärvård och våra hygienrutiner fungerar, tycker Elin Hysén.

Hon beskriver extremt noggranna hygienrutiner på avdelningen.

– Det finns nog ingenstans som spriten flödar så mycket som på IVA, haha. Jag spritar mig nog 200 gånger under ett arbetspass på tio timmar. Och vi hostar aldrig inne hos några patienter, använder munskydd och förkläden och andra skyddskläder, berättar hon.

Elin Hysén berättar om en oro som spred sig när den först smittade anställda inte fick testa sig trots att hon misstänkte att hon hade corona.

– Det var oroligt. Men jag förstår också att smittskyddet har varit enormt belastat. Jag fick själv stå i telefonkö i två timmar hos 1177 innan jag fick ett turnummer – och då var det nummer 479..., säger hon.

ANNONS

Men nu är Elin Hysén på bättringsvägen och räknar med att vara tillbaka på jobbet på torsdag.

– Vi fick ett utskick i helgen om att vi skulle anmäla oss om vi kunde hoppa in och täcka upp för dem som är sjuka. Jag har sagt att jag kan göra det, men eftersom de inte har hört av sig så antar jag att de har folk så det räcker, säger hon.

Elin Hysén är övertygad om att samhället kommer att klara av att hantera coronakrisen.

– Det gäller bara att vi sköter hygienen lite extra så klarar vi detta. Och titta också på de facebookgrupper som dyker upp och hur många som är beredda att hjälpa varandra, säger hon.

Elin Hysén är fritidspolitiker för Liberalerna i Kungsbacka kommun och sitter i såväl kommunfullmäktige som nämnden för individ- och familjeomsorg (det som motsvaras av socialnämnden i Varbergs kommun).

– Men det senaste nämndsammanträdet fick jag snabbt sjukanmäla mig ifrån. Det är verksamheter där det är väldigt viktigt att inte få in någon smitta.

ANNONS