Kortsiktig lösning. Att locka sjuksköterskor att jobba extra med hög timlön är en kortsiktig lösning med flera nackdelar, tycker akutsjuksköterskorna Richard Leuchovius och Frida Adolfsson.
Kortsiktig lösning. Att locka sjuksköterskor att jobba extra med hög timlön är en kortsiktig lösning med flera nackdelar, tycker akutsjuksköterskorna Richard Leuchovius och Frida Adolfsson.

Sjuksköterskor oroliga inför sommaren

"Regionen skjuter bara problemen framför sig".

ANNONS
|

En stressig jobbsommar väntar för akutsjuksköterskorna Richard Leuchovius och Frida Adolfsson.

– Man tänker på det innan. Vanligtvis finns några lugnare dagar under en vecka, men på sommaren kommer man aldrig ikapp, säger Richard Leuchovius.

Varje år är det samma sak: Brist på personal skapar en pressad arbetssituation, samtidigt som stängda platser på vårdavdelningarna gör att patienterna blir kvar på akuten och kräver tillsyn extra länge.

– Det är ett jätteproblem att vi inte kan skicka vidare patienterna, utan får bedriva vård i korridorer eller i rum som nya patienter hade behövt, säger Frida Adolfsson.

Att patienter blir kvar på akuten längre än nödvändigt ökar personalbehovet ytterligare. Fortfarande är hundratals arbetspass i sommar obemannade.

ANNONS

Regionens lösning - att erbjuda 600 kronor i timlön för de som är beredda att ta olösta pass - är Richard och Frida tveksamma till.

– Att det är ordinarie personal som tar passen skapar kontinuitet, men det sliter att gå in och jobba när man egentligen skulle ha varit ledig för återhämtning. De som jobbar extra behöver ju extra vila sedan. Så man skjuter bara problemet framför sig, säger Richard Leuchovius, som tycker att lösningen är alltför kortsiktig.

– Det kan fungera just då, men kan ge dubbla problem längre fram, säger han.

Frida Adolfsson tycker det är bra att sjuksköterskorna får högre ersättning, men ser också nackdelar.

– Risken är att det mest är de unga och mer oerfarna som tar de extra passen, eftersom de tjänar mest på det, säger hon.

Vårdförbundet kräver krafttag mot akutens pressade arbetsmiljö, och har lämnat in en begäran om att arbetsgivaren ska redovisa vad som görs för att lösa sommaren.

Richard Leuchovius tycker det är bra att facket sätter press på sjukhusledningen.

- Patientflödet till akuten har ökat konstant i flera år, samtidigt som vårdplatserna på avdelningarna dras ner. Det behövs en långsiktig lösning, inte bara "småduttar" för att hålla huvudet över vattenytan, säger han.

ANNONS

Hur borde ledningen agera i stället?

– De säger att det är svårt att få tag i sjuksköterskor, men blir arbetsmiljön och lönen bättre tror jag absolut att det finns folk som vill jobba, säger Richard Leuchovius.

– Höj lönen och anställ folk. Folk vill jobba om de får betalt. Om det finns tillräckligt med sjuksköterskor som vill jobba året runt, då blir det inga problem att täcka alla luckor på sommaren, säger Frida Adolfsson.

ANNONS