Sju smittade i Varbergs äldreomsorg

Smittspridningen ökar nu även bland de äldre i Varberg. Kommundirektören Carl Bartler är oroad och har sammankallat ledningsstaben till ett möte på måndag.

ANNONS
|

Spridningen av coronaviruset ökar nu i Halland, och det avspeglar sig också genom att viruset nu i större omfattning börjar ta sig in bland de personer som har äldreomsorg.

I nuläget är totalt sju omsorgstagare i Varberg smittade med viruset, enligt socialförvaltningens tillförordnade stabschef Maria Mangfors Hallberg. Ett äldreboende är drabbat och det finns även fall inom hemtjänsten.

Antalet fall var begränsade under sommaren och under perioder har verksamheterna varit helt smittfria. Under början av hösten har enstaka fall förekommit, men smittan har kunnat hållas inom kontroll. Men nu syns alltså en ökning, även om nivåerna inte är i närheten av hur det såg ut i våras.

ANNONS

– Vi är mycket bättre förberedda nu och har fått erfarenhet efter våren. Nu är vi snabbare med att avskilja de smittade brukarna och att smittspåra. Vi har också ett väldigt starkt fokus på de basala hygienrutinerna. Men vi måste hela tiden se till att vara alerta och inte slappna av, säger Maria Mangfors Hallberg.

Kommundirektören Carl Bartler är mycket bekymrad över utvecklingen och har sammankallat kommunens ledningsstab till ett möte på måndag. Där kommer man bland annat diskutera om ledningsstaben ska gå upp i en högre beredskapsnivå.

– Vi ser en större smittspridning i samhället nu, och det är i alla åldersgrupper. I somras skedde smittspridningen främst bland de unga, men nu ser vi att även äldre smittas. Både de som har omsorgsinsatser och äldre som inte har omsorgsinsatser. Detta oroar oss mycket, konstaterar Bartler.

Enligt Bartler kommer kommunerna i Halland att i möjligaste mån koordinera sina insatser framöver. På tisdag samlas kommunerna och regionen för ett gemensamt möte. Samtidigt förs också diskussioner mellan Region Halland och Folkhälsomyndigheten.

Carl Bartler kan därför inte i nuläget uttala sig om vilka åtgärder som kan bli aktuella framöver och om huruvida till exempel ett nytt besöksförbud inom äldreomsorgen är att vänta.

Varbergs kommun lämnar inte ut uppgifter om vilka enskilda äldreboenden som är drabbade.

ANNONS
ANNONS