Sjööarvs gård öppnar självplocket av blommor trots allt

Säsongen såg körd ut för självplocket av blommor på Sjööarvs gård. Sedan kom värmen och gav Sandra och Anders Sjööarv ett försprång mot sniglarna.

ANNONS
|

Hallands Nyheter har tidigare skrivit om Sandra och Anders Sjöarvs verksamhet med självplock av blommor höll på att bli helt uppätet av mördar- och åkersniglar. Men den värmebölja som dragit in över landet den senaste veckan ser ut att rädda säsongen. I alla fall delvis.

– Vi har inte fått bukt med snigelproblemet men vi har i alla fall fått ett litet försprång, säger Anders Sjööarv

Termometern letar sig upp mot 30-strecket och den svaga vind som finns krusar knappt raderna av luktärt, dahlia, vallmo som det går att plocka hos Sandra och Anders Sjööarv på deras gård utanför Dagsås. Det är perfekt väder för att bada, men inte lika bra om man är en snigel.

ANNONS

– Sniglarna trivs inte alls i det här vädret. Värmen gör också att blommorna växer snabbare än vad sniglarna orkar äta, under de få timmar av natten när daggen ligger, berättar Anders.

En och annan snigel går det fortfarande att finna om man letar noga mellan plantorna, men det är långt ifrån de kilovis med sniglar Sandra kunde plocka de regniga dagarna i juli.

– Jag har fått köpa in en vattenkokare för en snabb avlivning, säger Sandra.

Sandra har testat de flesta husmorsknep för att få bukt med de slemmiga inkräktarna men inget har fungerat bra. Det enda de har hört som fungerar på riktigt är att skaffa in ankor som äter upp mördarsniglarna.

– Men det är inte bara att köpa in. Vi måste ha en plan för vart vi ska ha dem och var de ska bo, säger Anders.

Lagom till helgen kunde de i alla fall öppna upp självplocket för de som är sugna på en vacker bukett. Även om det inte blir lika mycket blommor som de hade hoppats på.

– Vi kanske kan få igen de pengar vi la på att köpa in fröer inför säsongen, säger Anders.

Men några planer på att ge upp, det finns det inte. Som lantbrukare vet de att naturen tar och naturen ger. Efter torkan 2018, blev de tvungna att nödslakta, en del av gårdens besättning av nötkreatur när det inte gick att få tag på foder. Självplocket av blommor har de bara som en bisyssla vid sidan av lantbruket. Men inför nästa år har de en plan.

ANNONS

– Då blir det ankor, säger Anders med ett skratt.

ANNONS