Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sista hindret undanröjt för stort bygge i centrum

Tage & Söners byggstart av omkring 90 lägenheter i kvarteret Falkenbäck har dragit ut på tiden, men i februari sätter de spaden i jorden.

Falkenbäck 25 heter tomten där parkeringsplatsen vid Sveagatan / Borgmästaregatan ligger. Detaljplanen för denna centrala tomt har överklagats och det samma gäller byggnadsnämndens bygglov.

Nej, bygget av garage i två plan under jord och omkring 90 lägenheter i hus på upp mot fem våningar gillas inte av grannarna. För högt, för stort, och för mycket trafik – ungefär så kan kritiken sammanfattas.

Klart med bygglovet

Men nu har sista ronden gått. Länsstyrelsen håller inte med grannarna om att det var fel att ge Tage & Söner bygglov och eftersom ingen överklagat länsstyrelsens beslut har bygglovet nu vunnit laga kraft. HN har varit i kontakt med grannarna men de avböjer att kommentera länsstyrelsens beslut.

– Nu ska vi sätta spaden i backen har vi tänkt oss, och det är beräknat till februari nästa år. Planen är att det ska bli inflyttning någon gång andra kvartalet 2023, säger Fredrik Andersson, vd på Tage & Söner.

– Det känns skönt att vi äntligen kan få komma igång och bygga.

Bygget går neråt först

Bygget börjar med spontning och grävarbeten. Enligt Fredrik Andersson kommer det ta omkring ett år innan bygget växer på höjden.

Något som också bidragit till att byggstarten dragit ut på tiden är förhandlingarna om ägandet och finansieringen av garaget, något HN rapporterat om tidigare.

Det har tagit lång tid. Vad tycker du om det?

– Nä, vad ska man säga, det är som det är. Man kan inte påverka det som varit. Det tar lång tid med byggen i städer. Det känns kul att äntligen komma igång. Peppar peppar, så det inte kommer något emellan.

LÄS MER: Falkenbäck: Hög nota när p-plats flyttar under jord

LÄS MER: Falkenbäckaffären klubbades av enigt fullmäktige

LÄS MER: Oenighet om p-platser försenar bostäder i stan

LÄS MER: Miljonavtal om bygge på Falkenbäcks p-plats dröjer ännu ett tag

LÄS MER: Byggare och tjänstemän spår avtal före sommaren

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här