Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helén Andersson driver Singel i Sverige. Nu påbörjar hon även en Youtubekanal med syfte att krossa fördomar och skapa gemenskap. Bild: Anna Oscarson / Arkiv
Helén Andersson driver Singel i Sverige. Nu påbörjar hon även en Youtubekanal med syfte att krossa fördomar och skapa gemenskap. Bild: Anna Oscarson / Arkiv

Singelpromenad för ensamma hjärtan i Varberg

På Alla hjärtans dag blir det singelpromenad med fika ute i friska luften. Det ser Singel i Sverige till.

Helén Andersson bor i Grimmared och driver dejtingsajten Singel i Sverige som anordnar fester, resor och träffar. På söndag anordnar de en promenad i Varberg.

– Kom till torget 13:00 om du är singel så blir det promenad. Ta med egen fika också, och fråga efter Ann-Marie Nyström som är vår värdinna på plats. Alla får komma oavsett ålder, uppmanar Helén Andersson, och syftar på att Singel i Sverige normalt sett riktar sig till personer som är 40 år och uppåt.

Ett normalt år skulle Singel i Sverige ha anordnat flera träffar och resor, men i år har det mesta uteblivit. I stället har man ställt om till promenader och digitala träffar via videosamtalstjänsten zoom.

– Då har vi först något föredrag och sen får de som är med ställa frågor, och sedan sitter de och pratar med varandra. Första gångerna gick jag ifrån och hörde bara hur det skrattades från datorn, säger Helén Andersson.

Vad är det svåra med att ha det digitalt?

– Det är väl att visa hur man är. En skärmbild är ju inte riktigt samma sak. Energierna blir inte riktigt desamma, man känner inte den energin som man gör människa till människa. Och sen kan man ju inte pussas, ta i arm och sådär, säger hon.

Men det har varit väldigt mycket mindre uppslutning digitalt än i verkligheten berättar hon. På frågan hur många par som INTE bildats genom dem i år uppskattar hon på omkring 500.

– Jag skulle vilja hitta på mer på datorn, men när folk inte vågar riktigt så blir man lite trött. Folk har väldigt mycket gamla datorer och klarar inte riktigt tekniken har jag märkt.

”Kanske låter naivt”

Helén Anderssons Singel i Sverige har funnits i omkring 20 år. Nu har hon tagit steget in i nästa projekt – en Youtubekanal. Den heter ”Ny attityd - att höra till” och kommer att kretsa kring gemenskap och att krossa fördomar.

– Under de år jag har hållit på har jag märkt att det finns så mycket fördomar mot människor som lever själva. Det händer att de inte blir bjudna på saker till exempel, samhället i Sverige är så slutet, säger hon.

Det är just den slutenheten som hon vill jobba mot genom att ta in gäster och prata om hur vi kan bryta ensamhet.

– Det kanske låter naivt, men jag skiter i det, jag vill vara en människa som hjälper andra att må bättre både fysiskt och psykiskt. Jag vill ändra attityder och ta bort folks rädsla, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här