Simstadion – från sötvattengrop till SM-arena

Storstenbrottet i Varberg förvandlades under 1900-talet till en badanläggning som kom att husera flera svenska mästerskap. Lokalhistorikern Peter Börjesson har hela berättelsen.

ANNONS
|

Ballonger fladdrar i vinden och musik strömmar ur högtalarna. Det är sommar på Simstadion och simskoleavslutning. Simundervisningen till havs är ett minne blott.

Lokalhistorikern Peter Börjesson är känd för stadsvandringarna som besöker flera karaktäristiska platser, fulla av historia. Det gör att Simstadion, före detta Storstenbrottet, hamnar i skymundan av kända grannar – Varbergs fästning och Stenbrottet.

Läs även: Framtiden oviss för simstadion

När Stenindustrin slocknade skulle Storstenbrottet få ett nytt syfte och istället användas som badanläggning. Stenkross ledde besökare ner till kanten där gropen fylldes av regnvatten. Väl nere vid vattnet fanns flytbryggor och en svikttrampolin i trä.

ANNONS

– Omklädningsrummen bestod av en simpel träbyggnad från stenhuggarepoken med en spik att hänga kläderna på. Det sägs ha doftat en del urin där inne.., säger Peter Börjesson.

Han fortsätter:

– Det var rätt sunkigt. Det gick rykten om att man dränkte oönskade kattungar i vattnet. Jag tror knappast människor ville bada förrän man skummat av ytan ordentligt.

År 1936 började upprustningen av det som skulle bli stadion. Brandkåren pumpade ut sötvattnet och först nu såg alla vad som hela tiden legat på gropens botten. Skrot och skräp. En och annan cykel.

Det genomfördes gjutarbeten och ett hopptorn i stål ställdes på samma plats som i dag. Gradängerna, sittplatserna som skapar Simstadions typiska utseende, skapades under samma tid.

Varbergs Gif tillsammans med Varbergsprofilen Allan Kanje har spelat en betydande roll för badanläggningen genom historien, både vad gäller ideellt arbete och visioner. År 1945 skulle Varbergs Gif fylla 40 år och ville slå på stort genom att ansöka om att få anordna SM.

– Utan det gamla samhället och Gif:s ideella krafter skulle vi varken haft Simstadion eller några mästerskap, säger Peter Börjesson.

För ett mästerskap krävdes ljusa bassänger med linjer, vilket man ordnade. Det tempererade saltvattnet var vid den här tiden något unikt som placerade Varberg på kartan.

ANNONS

– Det blev en jättesuccé med cirka 7000 besökare på tre dagar. Det var en enorm framgång för Varberg, säger Peter Börjesson.

Vem badade egentligen på Simstadion?

– Det var främst Varbergsbor och lite sommargäster. Men den lanserades som SM-arena, säger Peter Börjesson och visar en reklamtext från 50-talet. Den lyder: ”Främst avsett för tävlingssimning, men intet hindrar Varbergs sommargäster att pröva åtminstone hopptornet”.

ANNONS