Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Simhallsbygge blev billigare på andra håll

Tjänstemännens kalkyl pekar på att en ny simhall i Varberg kostar 150-160 miljoner kronor. Men flera kommuner har byggt billigare än så.

Borås byggde ny simanläggning för 54 miljoner och Helsingborgs 25 meters bassäng med läktare kostade 53 miljoner.

De erfarenheter som dragits av simhallar i Sverige är att de har en livslängd på 40 år i bästa fall. Håsten simhall har 30 år på nacken och i dagsläget stora brister som behöver åtgärdas, några redan till sommaren.

Varbergs kommun har anslagit 30 miljoner kronor i budgeten för en utbyggnad av Håstens simhall. Renoveringsbehovet bedöms kosta 30 miljoner kronor, vilket skulle innebära en total prislapp på 60 miljoner för att få ordning på befintlig simhall.

Frågan är om det är vettigt att bygga till en redan sliten simhall och renovera för så mycket pengar när det finns exempel på att man kan bygga nytt för samma pengar.

- Man kan satsa en miljon om året för att hålla Håstens simhall i något sånär skick, så har man skjutit fram den stora investeringen i fem år. Frågan om att bygga nytt eller renovera är något som politikerna i kultur- och fritidsnämnden har att ta ställning till, säger Sven-Ivar Jögård, förvaltningschef på Varbergs Fastighets AB.

Det är hans avdelning som tagit fram att det skulle kosta närmare 160 miljoner kronor att bygga en ny simhall.

- Det är en rätt grov uppskattning och bygger på erfarenheter från andra kommuner som byggt simhallar. I Angered bygger man ihop en ishall med en simhall och det var den anläggningen som vi tittade på, säger Sven-Ivar Jögård och fortsätter:

- Om man bortser från kärnkraftverk hör simhallar till det mest komplicerade saker man kan bygga. Det är ett utsatt klimat med vatten i stora delar av anläggningen. Sen är det aggressivt med reningsverk, vilket gör att det krävs mycket av ett sådant bygge.

Från början var tanken att en ny ishall och simhall i Varberg var två projekt som skulle löpa parallellt med varandra. Men nu verkar det som att politikerna lagt simhallen på is för vidare utredning och lägger all krut på ishallen.

Simklubben i Varberg har påpekat att de är i akut behov av en ny anläggning för sin verksamhet. De anser att Håstens simhall bör rivas för att ge plats åt en ny.

- En dröm vore en 50 meters bassäng, men jag tror inte vi har med oss politikerna. Varberg är en stad med starka simtraditioner och simklubben är stans nästa största förening. Sen ökar antalet invånare år för år och då behöver vi en simhall som klarar av kommunens behov, säger Anna-Karin Josefson, presskontakt och styrelseledamot i simklubben.

Simklubben åker på tävlingar runt om i Sverige och har besökt otaliga simhallar genom åren. Nu pratar de avundsjukt om de nya simhallarna i Borås och Helsingborg. De kostade långt ifrån 160 miljoner men beskrivs som "enastående".

- Om vi nu ska bygga nytt i Varberg måste man bygga på ett intelligent sätt som Borås och Helsingborg har gjort, säger Anna-Karin Josefson.

Bild: Carin Rudehill

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här