På väg. Dror Feiler på den tremastade skonaren Estelle. För tredje gången på tre år ska Ship to Gaza försöka bryta blockaden mot Gaza.
På väg. Dror Feiler på den tremastade skonaren Estelle. För tredje gången på tre år ska Ship to Gaza försöka bryta blockaden mot Gaza.

Ship to Gaza har lagt till i Varberg

Ship to Gazas skepp Estelle anlände på måndagen till Varberg efter en stormig seglats från Helsingborg. Talesperson för dagen var Dror Feiler som tog emot och förklarade tankegångarna med att kryssa runt i Sverige innan huvudresan.

ANNONS
|

Få kan ha missat att Ship to Gazas mål är att bryta Israels blockad mot Gaza. Den första resan 2010 stoppades av israelisk militär och nio personer sköts till döds, vilket fick en enorm uppmärksamhet världen över. På andra försöket, 2011, fick man aldrig lämna grekisk hamn. Med då som nu är konstnären och musikern Dror Feiler, själv svensk-israel. Han anslöt så sent som i Helsingborg då de olika talespersonerna byter av varandra under resan.

Med ombord i Skåne var bland andra Hillevi Larsson, riksdagsledamot (S), Carina Nilsson, kommunalråd (S) i Malmö, Sören Sommelius, journalist och tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad och musikern Promoe. I Varberg ska riksdagsledamoten Anita Brodén (fp) ansluta.

ANNONS

– Det är jag mycket glad för. Vi vill inte att det här ska vara någon vänster-höger fråga och välkomnar varmt personer från de olika blocken, säger Dror.

Många celebra människor har deltagit i de olika resorna. Henning Mankell, Mattias Gardell och Dror själv är drivande och en uppsjö andra har uttalat offentligt stöd.

– Det väcker såklart en del uppmärksamhet med så kallade VIP:s. Men det ger även lite säkerhetsgaranti där nere då den israeliska militären vet om att de bevakas hårdare av media.

Trots att han berättar att Henning Mankell kanske åker med igen samt att den amerikanska författaren Alice Walker som bland annat skrivit "Purpurfärgen" och vunnit Pulitzerpriset i litteratur är aktuell för huvudresan ner till Gaza, vill Dror inte avslöja fler eventuella namn.

– En trollkarl avslöjar ju inte sina tricks i förväg. Dessutom kan de utsättas för press. Just nu fokuserar vi på resorna här.

ANNONS