Sentia och Ian i Lindberg gör konst med hjälp av solen

Det hela började med en okänd, men smart, liten flicka på stranden i Storbritannien. I dag gör paret Ian Houlton och Sentia Liliansdotter i Lindberg konst baserad på naturlig energi.

ANNONS
LocationLindberg||

Konst gjord med 10 000 volt, färger som ändras i olika temperaturer och förstoringsglas mot solen som bränner mönster.

Hemma i konstateljén i Lindberg gör Sentia Liliansdotter och Ian Houlton konst baserad helt på naturlig, fysisk energi. Tillsammans kallar de sig Sentian Art, en sammanslagning av deras båda förnamn.

En av teknikerna de använder för att skapa är att rikta solens strålar mot trä med hjälp av ett förstoringsglas.

– Vi använder värmen och ljuset från solen för att skapa vad vi kallar för solkonst. Värmen och ljuset skapar som en laserstråle med vilken vi bränner in texter, mönster eller bilder, säger Ian Houlton.

ANNONS

Han har en fascinerande historia om hur kan i kontakt med tekniken. Ian bodde då sitt hemland Storbritannien.

– Jag ingick i ett team som rehabiliterade skadade soldater efter Gulfkriget, och vi stod på stranden och fiskade. Vi ville tillaga fisken, men lyckades inte göra upp eld. Så småningom dök en liten flicka upp från ingenstans, gav mig ett förstoringsglas och sa ”här, du kan tända med denna”. Medan de andra fortsatte med fisket och elden så tog jag en bit drivved och brände in ”thank you” med hjälp av förstoringsglaset och gav till flickan. Det var det första solkonstverket jag skapade, säger Ian Houlton.

Kan man säga att du uppfann tekniken där och då?

– Nej, som med alla bra idéer så har någon annan redan kommit på det före. Jag började googla och såg att det fanns tre andra personer i världen som ägnar sig åt detta professionellt, säger han.

Och det var genom solkonsten som Sentia Liliansdotter kom i kontakt med sin nuvarande fästman och konstnärspartner 2017.

– Jag bodde i Storbritannien under ett par år och hade precis börjat med mina trollsländesmycken. Så såg jag Ian när han höll på att bränna in en trollslända som motiv, och gick fram och pratade. Det bara klickade, och en kort tid efter det gick vi på en promenad när det kom fullt med trollsländor och landade på oss – på huvudet, händerna, kroppen. Det var bara ”wow!”, säger Sentia Liliansdotter.

ANNONS

Sedan 18 månader tillbaka bor de i Lindberg utanför Varberg, och planerar workshops i sina olika tekniker och även att visa upp vad de gör på torget.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS