Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Senaste nytt i Bua - Petronella dansar igen i nästa vecka

I nästa vecka är det meningen att ”Petronella dansar” ska vara på plats i Bua hamn igen. Skulpturen skadades i stormen Laura i mars och har nu varit på reparation.

Företaget Pålning & Kajservice AB i Bua hamn har fått i uppdrag av kommunen att reparera konstverket. Skulpturen ligger i delar utanför och inne i verkstaden. Vissa delar har varit så skeva att de måst bytas ut och ska nu målas. Själva figuren var också skadad.

– Konstnären har gjort en teckning av Petronella och satt upp här så att vi ska se hur det ska vara, berättar, Karl-Axel Johansson på Pålning & Kajservice AB och pekar på en bild som sitter upptejpad på en container.

Osäker framtid

”Petronella dansar”, av konstnären Kent Karlsson, hade stått i Bua hamn sedan 2007 när stormen Laura drog fram i våras, med orkanstyrka i byarna. Skadorna efter stormen ansågs för stora för att konstverket skulle kunna komma på plats igen. Det var konstnärens bedömning och också kommunens.

– Vi tyckte att skadorna var för omfattande och att det skulle bli för kostsamt att återställa skulpturen, säger Bodil Hedberg, som är samordnare för offentlig konst på Varbergs kommun. En ytterligare komplikation var att konstverkets längd, 13 meter, skulle göra det svårt att frakta konstverket från platsen. Så det fattades beslut om att konstverket skulle avvecklas, berättar Bodil Hedberg.

Lokalt engagemang

Men många Buabor var fästa vid skulpturen och lokala hantverkare sa att det var möjligt att reparera konstverket på plats i Bua. Föreningen Bua Framtid tog kontakt med kommunen för att be om en ny chans för ”Petronella dansar”.

– Vi hade ett möte utomhus med föreningen, berättar Bodil Hedberg. Det fanns ett stort lokalt engagemang för skulpturen. Flera lokala hantverkare engagerade sig och fick ihop en offert.

Petronella är fortfarande i delar vid Pålning & Kajservice AB i Bua hamn. Det har krävts kunskaper i svetsning, måleri och belysning bland annat för att reparera henne och arbetet utförs av lokala hantverkare och till och med ideella krafter.

– Det har varit ett väldigt starkt engagemang. Just nu fungerar det inte att ha en återinvigningsfest, men vi ser alla fram emot att se Petronella dansar på plats i Bua hamn igen.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här