Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kappsegling. Så här såg det ut sommaren 2011 när segelfartygen i Nordisk seglats lämnade Varberg och tog kurs mot danska Hobro. Bild: Annika Karlbom/Arkiv

Segelfartyg på gång till Varberg

Varberg kan få besök av ett stort antal segelfartyg under Nordisk seglats i början av juli 2017. Men det kostar pengar. Den arrangerande föreningen vill att kommunen bidrar med 300 000 kronor.

– De tre dagarna blir höjdpunkten i Varberg nästa sommar. De ska bli en upplevelse som folk minns, säger Roy Magnusson, ordförande i föreningen Galtabäcksskeppets bygglag, som tagit på sig arrangörsrollen.

Senaste gången som Nordisk seglats stannade till i Varberg var för fem år sedan. Då beräknade man att mellan 3 000 och 4 000 människor besökte hamnområdet för att titta på de vackra segelfartygen från 1800- och 1900-talet. 

Roy Magnusson räknar med att arrangemanget blir ännu större sommaren 2017. För någon månad sedan var han på plats när över 30 fartyg lade till i Öckerö under årets seglats. 

– Jag tror att det kan bli över 40 fartyg i Varberg. Då blir det trångt vid kajplatserna i hamnen.

Enligt Galtabäcksskeppets bygglag kostar arrangemanget cirka 450 000 kronor. Föreningen hoppas att kommunen bidrar med 300 000 kronor och Sparbanksstiftelsen med resten av beloppet. 

– Det är viktigt att kommunen bestämmer sig snabbt. Vi måste boka boenden, aktiviteter och annat för alla som kommer hit med båtarna, säger Roy Magnusson.

Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) tycker att arrangemanget är intressant, men hon är lite tveksam till kostnaden.

– Den är rätt hög med tanke på att det bara pågår i tre dagar. Men vi har inte fattat något beslut än. Vi har en dialog med Sparbanksstiftelsen i den frågan, säger hon. 

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här