SD vill slopa vegetarisk mat

Sverigedemokraterna vill ta bort de helvegetariska dagarna i skolan. – Det är viktigt att barnen äter ordentligt och då fungerar det uppenbarligen inte med bara vegetariskt, säger Olle Hällnäs, vice ordförande för SD Varberg. Många elever på PS-gymnasiet håller med.

ANNONS
|

Från årsskiftet serverar kommunens skolor två helvegetariska mål mat i veckan, enligt beslut från Barn- och utbildningsnämnden. Sverigedemokraterna tycker detta borde ändras. De föreslår nu i en motion till kommunfullmäktige att man ska ta bort de vegetariska dagarna helt.

– Enligt kommunen serveras färre portioner under de helvegetariska dagarna. Att man nu har två vegetariska dagar i stället för en handlar om rena besparingar, inte om hänsyn till miljön, menar Olle Hällnäs (SD).

Slängs mer under köttdagar

I förslaget uttrycker också Sverigedemokraterna att man vill öka Sveriges självförsörjning genom att fokusera på svenskproducerad mat i stället för ekologisk.

ANNONS

Kristian Helgesson, tillförordnad avdelningschef för kost och städ, ansvarar bland annat för att skolmaten i kommunen följer regler om näringsinnehåll. Han menar att eleverna slänger mer mat under de ickevegetariska dagarna eftersom de tar för sig mer än de äter upp.

Under de vegetariska dagarna slänger eleverna mindre, men tar också för sig aningen mindre mat.

– Det beror på att skolköken testar nya vegetariska rätter och ännu inte vet vad elever tycker om dem. Men vi arbetar aktivt med matråd på nästan alla skolor där eleverna får delta i utformningen av matsedlarna, säger han.

Övergång tar tid

Harald Lagerstedt (C), ordförande för servicenämnden, har ifrågasatt barn- och utbildningsnämndens matbesparingar. Han tycker samtidigt att det är bra att skolungdomar får lära sig äta en varierad kost, och att övergången till mer vegetarisk mat av olika anledningar tar tid. Efter skolkökens tester ska antalet rätter på menyn minskas till dem eleverna tycker mest om.

– Kött och kyckling som serveras är svenskproducerat och det är viktigt att poängtera, tillägger han.

Åsikterna om den vegetariska maten går isär bland eleverna på Peder Skrivares skola. En elev har skapat Facebookgruppen "Ner med den vegetariska maten i Varberg" som har drygt 600 medlemmar. "Vi är trötta på att gå utsvultna varje tisdag och torsdag. Detta måste få ett slut." skriver en elev i gruppen.

ANNONS

Lämna förslag

Andra tycker att den vegetariska maten är bra. En av dem är Johanna Taremark, elevrådsstyrelsens ordförande.

– Tidigare visste inte så många elever att man kan lämna in förslag på maträtter till skolköket, men nyligen har skolan förtydligat det. Ändå är det väldigt få elever som engagerar sig i matrådet. Jag tycker vi ska vara glada som får gratis skolmat till skillnad från i många andra länder, säger hon.

Sverigedemokraternas motion kommer att behandlas av kommunfullmäktige.

ANNONS