Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SD-förslag om konst lockade till debatt om Hitler och Stalin

SD-förslaget om positiv konst leder in Varberg på samma väg som Nazityskland och Sovjet under Stalin. Eller? Det brände till i fullmäktige när förslaget debatterades.

2019 motionerade Erik Hellsborn (SD) om en förändring av kommunens riktlinjer för konstnärlig gestaltning så att "all utsmyckning ska vara av positiv snarare än provocerande slag, samt att fokus ska ligga på att lyfta fram det varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet".

LÄS MER: SD vill mota bort provocerande offentlig konst

Förslaget mötte kritik och kritiken kvarstod när motionen behandlades i fullmäktige under tisdagskvällen. Sven Andersson (M) var först ut och menade att detta manade till en punchpatriotism av oscarianskt slag – knappast något att sträva efter.

Erik Hellsborn kontrade med att Sven Andersson måtte ha "en rolig vardag med så livlig fantasi".

Hellsborn sa själv att motionen tappat i aktualitet eftersom kommunen numera har ett nytt dokument som den arbetar utifrån, men lovade att återkomma med ett nytt förslag.

Berggren (S) varnade för förbud

Men det blev ändå debatt. Lena Språng (C) menade att kommunen självklart ska köpa in samtidskonst. "Den kommer ju bli framtidens kulturarv."

– Det är viktigt att bemöta det här och det är viktigt att lära av historien, sa Linda Berggren (S) och drog paralleller till Hitlers och Stalins konstsyn.

Erik Hellsborn tyckte att Linda Berggrens inlägg var "groteskt" och att liknelsen var "befängd".

– Det här handlar inte om att förbjuda något. Det här handlar om hur vi som valda politiker ska hantera skattepengar.

Ingela Svensson (V) höll med Linda Berggren:

– Totalitära ideologier har alltid använts konsten för att konstruera nationell identitet och styra över medborgarnas konstsyn och deras moral. Här ser vi SD i ett försök att leda oss in på den vägen.

Dan Park till Varberg?

Tobias Carlsson (L) sa att det som provocerar den ene kan vara positivt för den andre: "Om konsten provocerar Erik upplever jag den som positiv."

– Tobias bekräftar egentligen vad jag säger. Att konst ska provocera "någon annan". Men upp till bevis! Ta och fixa in lite konst som ni själva finner provocerande. Jag kan tipsa om Dan Park. Jag uppskattar själv inte hans konst, men om det här är på riktigt så kör en utställning med honom.

– Även om jag inte uppskattar Dan Parks konst tycker jag att även den behövs i ett demokratiskt samhälle, sa Tobias Carlsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här