Schism inom alliansen när socialnämnden röstade för besparingar

När politikerna idag skulle rösta för besparingar inom socialförvaltningen föll allianssamarbetet ihop. Moderaterna körde över Centerpartiet och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna.

ANNONS
LocationVarberg||
Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) är nöjd med dagens beslut men beklagar att man inte kunde komma överens inom alliansen.
Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) är nöjd med dagens beslut men beklagar att man inte kunde komma överens inom alliansen. Bild: Annika Karlbom

Dagens möte i socialnämnden verkar ha varit en rörig historia. Uppe för beslut låg tre olika förslag som handlade om besparingar som förvaltningen behöver göra för att få budgeten i balans. Det var nedläggning av dagcentralerna på Apelvikshöjd och i Tvååker, privatisering av LSS och att avveckla kommunernas hälsoledare.

Resultatet blev att Moderaterna med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom sina förslag om att lägga ner dagcentralerna och att privatisera LSS. De ena en hjärtefråga för Liberalerna och det andra en hjärtefråga för Centerpartiet.

Efter mötet var besvikelsen stor hos de båda partiernas representanter i nämnden. Lena Persson sitter för Liberalerna.

ANNONS

– Jag är oerhört besviken. Det här var inte alls vad vi ville. Vi tycker det finns stora tveksamheter för omsorgstagarna i det förslag som låg. Vi hade velat återremittera förslaget och se om vi kunde få en samsyn inom alliansen, säger hon.

Även hos Centerpartiet var det besvikna tongångar efter mötet. Anna-Karin Gustafsson är en av Centerpartiets två representanter i socialnämnden.

– Det här var inte alls bra. Det kan framstå som att vi är väldigt röriga inom alliansen men från vår sida kunde vi ha önskat att Moderaterna hade förhandlat med oss. Nu framstår vi som ansvarslösa eftersom vi inte kunde driva en gemensam linje, säger hon.

Efter mötet skickade också Centerpartiet ut ett pressmeddelande där man tydligt tog avstånd från beslutet och menar att det går emot deras politik om att hela kommunen ska leva och utvecklas.

Morgan Börjesson är Kristdemokraternas representant. Han håller med både Liberalerna och Centerpartiet i att de säkert skulle ha kunnat komma överens om de hade förhandlat i frågan. Samtidigt säger han att han är nöjd med besluten som togs eftersom hälsoledarna var en de punkter som Kristdemokraterna gick till val på.

– Kommunens hälsoledare var en av våra prioriterade frågor och nu har vi lyckats få den frågan återremitterad med hjälp av Socialdemokraterna.

ANNONS

Samtidigt säger du att ni hade haft stora chanser att få en samsyn i alla dessa tre frågor om ni hade haft lite is i magen och nu finns det ändå inget beslut om att hälsoledarna ska vara kvar utan det har bara skjutits upp till hösten?

– Ja så är det men jag valde att stå fast vid det vi hade sagt i arbetsutskottet och vad vi hade diskuterat i vår partigrupp innan, säger Morgan Börjesson

Hos Moderaterna beklagar man att det blev som det blev inom alliansen men att man är väldigt nöjda med dagens beslut. Erland Linjer är ordförande i socialnämnden.

– Det gör mer ont att dra av ett plåster långsamt än att rycka av det snabbt. Vi har krav på oss här och nu att få en budget i balans.

Nu fick ni istället stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom era förslag. Har det varit några förhandlingar med dem innan dagens möte?

– Jag har pratat med Stig Berntsson (SD) innan dagens möte och jag visste hur de skulle rösta i de olika frågorna men det har absolut inte varit några förhandlingar, säger Erland Linjer.

Stig Berntsson (SD) säger att det var tuffaste beslutet att ta var det att privatisera LSS men att de inte varit någon fråga om förhandlingar med moderaterna utan att de agerat utifrån sina väljares vilja. Hade det funnits ett förslag där socialförvaltningen hade kunnat sänka sina kostnader i paritet med vad privatiseringen hade gett hade de röstat emot att privatisera.

ANNONS

– För brukaren tror vi inte att det kommer innebära någon försämring. Vi ser redan i dag att 80 procent väljer ett privat alternativ. Det tycker vi visar på att kvaliteten håller god standard. Men för de som jobbar inom LSS kommer det att bli sämre villkor även om vi inte vet exakt hur stor försämringen kommer bli.

ANNONS