Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Satsar på minskat matsvinn

Allt fler äldreboenden i kommunen med eget tillagningskök inför tallriksservering. Syftet är att öka valfriheten - och att minska matsvinnet.

Två hus med 16 avdelningar och vardera åtta platser har börjat med tallriksservering på Östergården. Fler boenden följer och kommer att följa efter.

– Ekekullen i Rolfstorp gick igång i september. Limagården räknar vi att komma igång på i början av nästa år. Då är vi igång på alla särskilt boende-enheter med ett kök. Sedan levererar vi till några fler enheter men där har vi inga kök och därmed ingen egen personal som kan göra detta, säger Kristian Helgesson, chef för kost och städ i Varbergs kommun.

I samband med att boendena börjat med tallriksservering har man också infört möjligheten att välja på två maträtter ned på individnivå.

– Vi hade två maträtter att välja mellan även tidigare men då fick varje avdelning lämna in ett val veckovis. Det kunde vara så att en som älskade fisk aldrig fick det eftersom det inte var några andra på avdelningen som ville ha det, säger Malin Götesson som är förstekock på Östergårdens kök.

En tydlig ambition med tallriksserveringen är att matsvinnet ska minska.

– Det är omöjligt att portionera ut rätt mängd mat till varje avdelning. Nu tar vi med oss maten ut och det vi har med oss tillbaka kan vi använda på andra vis, säger Malin Götesson.

Exakt hur stort svinnet har varit saknas det siffror på.

– Tidigare har vi skickat värmevagnarna till avdelningarna, sedan har vi inte varit på plats och sett hur mycket som gått åt. Det har varit ett stort mörkertal, säger Kristian Helgesson.

Malin Götesson nickar.

– Personalen har sagt att de slängt väldigt mycket. Nu är det i princip noll svinn, förutom det som blir kvar på tallriken. Det är svårt att göra något åt.

Personalmässigt innebär satsningen en stor insats.

– Här på Östergården har vi absolut flest särskilt boende-platser i kommunen, fördelat på två hus. Personalen går två och två i varje hus, så det uppehåller fyra stycken ur personalgruppen. Det är en lång stunds avbrott under dagen. Dessutom är det under lunchtid då det är som mest att göra i restaurangen, säger Kristian Helgesson.

Men det finns som sagt andra vinster.

– Vi sparar tid i andra moment. Förhoppningen personalmässigt är att det ska bli ett nollsummespel. Vinsten blir att vi sparar på svinn och att vi förbättrar kundupplevelsen, säger Kristian Helgesson.

Vad har ni fått för reaktioner från de boende?

– Första gången vi kom in såg alla väldigt förvirrade ut. Andra dagen log och nickade de lite. Tredje dagen var det ett bord med herrar som ställde sig upp och applåderade. Så det var en väldig utveckling på tre dagar, säger Malin Götesson och skrattar.

På en av avdelningarna träffar vi Reimér Reinérus som har valt kyckling denna dag.

– Det är trevligt att ha två maträtter att välja på. Maten är så klart viktig, det är lite socialt också, säger han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här