Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Författaren och varbergaren Sara H Olsson släpper nytt i maj. Bild: Matilda Carlström

Sara H Olsson lever författardrömmen

I höstas utsågs Sara H Olsson till Årets nyföretagare på Varbergsgalan. I maj släpper hon första boken i ny serie.

Sara H Olsson är författaren bakom bokserien om den fiktiva orten Hallavik. Hon driver även bokförlaget Sol och blev i oktober förra året utsedd till Årets nyföretagare på Varbergsgalan.

– Det var fantastiskt roligt. Jag har jobbat hårt och visat framfötterna, och det känns kul att det uppmärksammas, säger hon.

Nya serien

Bokserien om Hallavik, den fiktiva lilla orten på Västkusten (inte helt olik Varberg), har getts ut i tre delar, fått en egen hylla på Gekås och älskats av många. Nu läggs den ner – för att eventuellt återuppstå i framtiden.

– Det var tanken att avsluta den, men det är så många som vill att det ska komma en fortsättning så jag vet inte riktigt. Just nu får den vila lite i alla fall medan jag jobbar med andra projekt, men kanske kommer den tillbaka om några år eller så. Det återstår att se, säger hon.

För just nu har Sara H Olsson andra planer. I maj släpper hon första delen i en helt ny serie.

– Den utspelar sig i en fiktiv ort utanför Laholm som heter Tradviken. Där bor ett gäng sköna människor som inte alls vill att det ska utvecklas, de trivs med att det är som det alltid har varit. Och så är det en entreprenör där som vill göra om sjöbodarna i hamnen till fritidshus och sälja vilket de inte alls tycker om, säger Sara H Olsson.

Vilka identifierar du dig med, entreprenören eller de som vill bevara?

– Jag är nog den där som gärna vill att det ska vara som det alltid har varit. Jag är ganska trygg i min lilla ort. Det får gärna hända saker, men jag är inte den där som står och hejar på när det ska byggas, säger hon.

Annars är det karaktären Johanna från Hallaviksserien som är favoriten.

– Hon är en härligt frigjord kock som gör vad hon känner för. Jag gillar att hon är som hon är, trivs med sig själv och gör det som faller henne in. Hon är inte så rädd för vad andra tycker, säger Sara H Olsson.

Feel good, humor och lättsamhet

Både i sitt eget skrivande och när hon ger ut andras böcker på förlaget är det feel good, humor och lättsamhet som går hem hos Sara H Olsson.

– Det ska vara underhållande att läsa. Jag brukar säga att jag skriver hängmatteromaner. Det behöver inte vara något djupt budskap eller så, jag vill att läsaren ska få en rolig stund helt enkelt, säger hon.

I dag lever Sara H Olsson helt på sitt författarskap, och förlaget är för tillfället vilande. Steget att satsa på skrivandet på riktigt tog hon för fyra år sedan.

– Jag hade jobbat som ordermottagare på ett företag en längre tid, och kände samtidigt hur jag längtade hem för att skriva. Jag skrev på helger och kvällar, och när jag blev föräldraledig 2013 började jag fundera på vad jag egentligen ville göra. Jag var hemma i två år samtidigt som jag studerade litteraturvetenskap, och då kände jag att ”nu satsar jag på det här”, säger hon.

Ekonomiskt tror hon att det var enklare att ta beslutet efter en tid som föräldraledig.

– Det är nog svårare att gå från heltidsjobb när man vant sig vid en fast inkomst till att bestämma sig för att satsa, säger hon.

Nu när målet att kunna försörja sig på sitt skrivande är uppnått klurar Sara H Olsson på nästa mål.

– Kanske att bli lanserad utomlands?

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Litteratursug i Glommen

LÄS MER: Mingeldags för litteraturälskare i Glommen

Sara H Olsson

Född:

1979

Gör:

Jobbar heltid som författare. Driver bokförlaget Sol som för tillfället är vilande.

Bor:

I Tångaberg sedan tio år tillbaka. Född och uppvuxen i Varberg.

Familj:

Man och tre barn, 6, 10 och 15 år.

Har skrivit:

”Du glädjerika sköna”, ”O helga natt” och ”Livet är en fest” som alla ingår i Hallaviksserien.

Aktuell med:

Blev utsedd till Årets nyföretagare 2018. Släpper ny bok i maj om den fiktiva orten Tradviken och dess invånare.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här