Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sandras kamp engagerar hela Sverige

Cancerdrabbade Sandra Frostasons öde berör hela landet. 760 000 av de två miljonerna är redan insamlade, och på onsdag ska Sandra berätta om sin kamp i TV 4:s Nyhetsmorgon.

Sedan HN först berättade om barnmorskan och småbarnsmamman Sandra Frostason, som kämpar mot cancern som har spridit sig i hennes kropp, har responsen varit enorm.

Insamlingen som hennes vänner startat har på två veckor samlat in mer än en tredjedel av den summa som är målet: de två miljoner som hennes omfattande behandlingar utomlands kan komma att kosta.

– Det är helt otroligt. Vi är så glada för alla gåvor, från de som skickar 20 kronor till ett antal privatpersoner som har skänkt 10 000 kronor var. Flera lokala företag har också ställt upp fantastiskt, säger Jill Andersson, Sandras vän och en av initiativtagarna till kampanjen.

Sandras öde har nått långt utanför Varberg. I söndags var hon med i SVT:s Rapport, och på onsdag ska hon och en vän vara med i TV4 Nyhetsmorgon. Allt orkar inte Sandra ställa upp på, ett debattprogram i tv tackade hon exempelvis nej till.

Men uppmärksamheten ger tydlig effekt.

– Efter tv-inslaget i söndags var responsen helt galen. På tre timmar fick vi in 120 000 kronor till insamlingen, säger Jill.

Samtal och hälsningar trillar numera in från hela landet. Många har blivit berörda, och vill dela med sig av sina erfarenheter.

– Det ringer folk från Värmland, Lappland, hela Sverige, och berättar att de tänker på Sandra. Många berättar sina egna historier och vill visa sitt stöd, säger hon.

Insamlingen har även nått till länder utanför Sverige, och lett till att ett antal bidrag har kommit in från USA, Norge och Island.

Jill Andersson berättar att Sandra är tagen och rörd över det stora engagemanget, även om det inte alltid är helt lätt att förhålla sig till intresset för hennes öde.

– Allting gör henne ständigt påmind om vad hon går igenom. Samtidigt är hon så tacksam för all omtänksamhet som visas, att så många människor visar att de bryr sig. Hon har fått otroligt mycket peppning och stöd, säger Jill.

Sandra har haft kontakt med flera framstående kirurger och vårdgivare utomlands. De har andra metoder än i Sverige och ser andra möjligheter att behandla Sandras cancer än vad läkarna gör här.

Beskeden har gett Sandra hopp om att bli fri från cancern.

– Jag vill ju överleva, undersöka alla möjligheter. Jag vill inte att det ska sluta såhär, har Sandra tidigare sagt till HN.

Jill Andersson tror att det är fullt möjligt att insamlingen för Sandras behandlingar lyckas fullt ut. Ännu finns inget besked om svenska myndigheter kommer att betala för vården, men om Sandra ersätts för vården i efterhand kommer hon skänka pengarna till Cancerfonden och Barncancerfonden.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här