Vill se sonen växa upp. Sandra Frostason hoppas att operationer utomlands kan göra henne fri från cancern. "Jag vill ju komma tillbaka, ha en vardag, få tillbaka mitt vanliga liv. Jag vill inte att det ska sluta såhär", säger hon.
Vill se sonen växa upp. Sandra Frostason hoppas att operationer utomlands kan göra henne fri från cancern. "Jag vill ju komma tillbaka, ha en vardag, få tillbaka mitt vanliga liv. Jag vill inte att det ska sluta såhär", säger hon.

Sandra kämpar för livet

Det syns inte på Sandra Frostason att hon är svårt sjuk. Men cancern är spridd i hennes kropp, och hon sätter sitt hopp till omfattande och dyra operationer utomlands. Nu har vännerna startat en Facebook-insamling, som fått stort genomslag.

ANNONS
|

Det är vackert men småkyligt vid damernas havsbad. Sandra, 33, håller i den svarta filthatten för att den inte ska blåsa av, medan ettårige sonen Theo klättrar över hennes knä.

I somras var Sandra en lycklig nybliven mamma, föräldraledig från arbetet som barnmorska på sjukhuset i Varberg och full av framtidsplaner.

Men upptäckten av en knöl i magen förändrade allt.

En tid av läkarbesök och utredningar följde. Sen kom chocken: Sandra har tjocktarmscancer som har spridit sig. Metastaser finns i båda lungorna, levern och i en lymfkörtel i anslutning till bukspottskörteln.

Ett ofattbart tungt besked som slungade in Sandra i en tillvaro av sjukhusbesök, cellgiftsbehandlingar och kast mellan hopp och förtvivlan.

ANNONS

– När man har spridd cancer är prognosen sämre. Läkarna är väldigt restriktiva med vad de säger. Ingen vågar använda ordet "frisk", säger Sandra.

Hon pausar och tar sats för att förklara den svåra vägen framåt. Maken Ragnar håller om henne.

Sandra vill leva, hon vill se sin son växa upp.

Då krävs att tumörerna försvinner, men i Sverige vill läkarna inte operera. Flera konsultationer har lett till samma svar: Cancern är så spridd att läkarna bedömer det som tveksamt om Sandras prognos förbättras av de omfattande operationer som skulle krävas.

– I Sverige är det cellgifter som gäller resten av mitt liv. Men cellgifter kan bara hålla tillbaka tumörerna, inte ta bort dem. Jag vill ju överleva, undersöka alla möjligheter. Jag vill inte att det ska sluta såhär, säger hon.

Sandra har vänt blicken utomlands, och har träffat två erfarna och välkända kirurger i Tyskland och Frankrike. De gör en annan bedömning, och ser möjligheter att operera.

– De har andra metoder än i Sverige, och är väldigt duktiga på vad de gör. I Tyskland har de specialiserat sig på laserteknik, och leverkirurgen i Paris är världsledande inom sitt område, säger hon.

I dagsläget har hon fått klartecken för operation av lungorna. Om drygt en månad får hon besked om även levern gå att operera - och då är det bråttom.

ANNONS

Men det är oklart om svenska myndigheter kommer att betala ingreppen, som tillsammans beräknas kosta runt två miljoner. Reglerna är snåriga, och en bedömning görs från fall till fall. Sandra har inte kunnat få ett förhandsbesked av Försäkringskassan, och klockan tickar.

– Eftersom cancern är spridd händer det mycket i min kropp. Jag har inte tid att vänta, säger hon.

Det är här Sandras vänner griper in. De har stått bredvid, maktlösa, och ser nu en möjlighet att kunna göra något. Med Facebook-kampanjen "Hjälp vår vän Sandra" är målet att samla in så mycket pengar som möjligt.

Den har redan nått över 80 000 på Facebook, och på en vecka har cirka 240 000 kronor donerats. Målet är att samla in de två miljonerna som operationerna kostar. Om Sandra ersätts för vården skänker hon pengarna till cancerfonden och barncancerfonden.

– Det här är helt och hållet vårt initiativ, säger Jill Andersson, en av initiativtagarna till kampanjen.

– Det är ett sätt att försöka ta något av bördan från Sandra och hennes familj. Vi hoppas att alla som blir berörda av Sandras berättelse skänker en peng, och kanske vill även företag donera, säger hon.

För Sandra betyder initiativet mycket.

– Jag blir väldigt rörd. Det är min familj och mina vänner som gör att jag orkar kämpa. Min dröm är ju att bli fri från det här, och få leva ett långt liv, säger hon.

ANNONS

I en vecka har kampanjen "Hjälp vår vän Sandra" legat på Facebook. Den har hittills nått drygt 80 000 personer och samlat in cirka 240 000 kronor.

Organisationen "Varberg för liv", som samlar in pengar till Almers hus, Barncancerfonden och Min Stora Dag, har valt att bidra till kampanjen genom att skänka hälften av överskottet för intäkterna från Varbergsloppet till Sandras behandling.

Kampanjen "Hjälp vår vän Sandra" pågår till mitten av juli. Kontaktperson är Jill Andersson, tel 070-5704342

Lite om Sandra Frostason:

Ålder: 33 år

Bor: I radhus i centrala Varberg

Uppväxt: I Klastorp

Familj: sonen Theo, 15 månader och maken Ragnar

Yrke: barnmorska på sjukhuset i Varberg

ANNONS