”Den sociala sfären har flyttats”, säger samtalsterapeut Jonas Svensson och uppmanar föräldrar att pusha sina barn att gå ut och leka med kompisar.
”Den sociala sfären har flyttats”, säger samtalsterapeut Jonas Svensson och uppmanar föräldrar att pusha sina barn att gå ut och leka med kompisar. Bild: Karl af Geijerstam

Samtalsterapeuten: ”Låt barnen ha tråkigt utan skärmen”

Höstlov = aktivitetslov. Eller? Samtalsterapeut Jonas Svensson möter många familjer där oron för barnens skärmanvändande blivit ett problem.

ANNONS

Nästa vecka är det höstlov i Varbergs kommun – en chans till umgänge, vila, rörelse och att utforsk kreativiteten som föds ur att vara uttråkad. Men för en del familjer finns också en ängslan. Med lediga dagar ökar konflikterna och oron kring barnens skärmanvändande.

Jonas Svensson driver Samtalshörnan i Varberg där han bland annat hjälper familjer med skärmtidskonflikter, gränsdragningar och datorspelsberoende. Hans erfarenhet är att konflikterna ökar under loven.

– Så är det, det är många fler timmar per dygn som barnen inte har något att göra, säger han.

Kan leda till dålig självkänsla

I statens medieråds rapport Ungar & Medier 2019 framkommer det dessutom att i åldrarna 13-18 tycker nästan hälften att de själva använder mobilen för mycket, och runt 40 procent anser att de ägnar för mycket tid åt sociala medier. Jonas Svensson tror att det bidrar till att det nu växer upp en generation utan tillräckliga verktyg att handskas med jobbiga känslor.

ANNONS

– Det är viktigt att barn hamnar i situationer där de får lov att känna tristess, ångest och obehag och lära sig att det inte är farligt. Men när de hela tiden stimuleras får de mycket svårare att tackla motgångar vilket bland annat kan leda till dålig självkänsla, säger han.

Samtidigt är det ganska skönt att som förälder ibland ha skärmar som barnvakt?

– Inga regler utan undantag, absolut kan man använda paddan ibland. Men man ska nog tänka på vad man skapar i det långa loppet och inte låta barnen styra sin egen utveckling, säger han.

På höstlovet arrangeras en hel del aktiviteter i kommunen vilket kan vara ett alternativ till stillasittande skärmtid. Men resten av året uppmuntrar Jonas Svensson föräldrar att anordna ”play dates” åt sina barn och att uppsöka föreningslivet.

– Den sociala sfären har flyttats. När jag har sagt till min son att ”nu räcker det, ut och lek” så ser jag hur han försöker få tag på sina kompisar men problemet är att de också sitter hemma. Problemet på ett lov är att det många timmar på en dag, och det är bra om man pratar med varandra och hjälper ungdomarna att hitta på aktiviteter; planera något tillsammans, dra till simhallen, pusha dem att ta kontakt med sina vänner, säger Jonas Svensson.

ANNONS

För att se vilka aktiviteter som erbjuds i kommunen kan du surfa in på https://www.varberg.se/upplevagora/ungikommunen/lovaktiviteter.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

ANNONS