Samhällets utmaningar kräver nya företagare

Dagens samhällsutmaningar kräver en ny sorts entreprenörer. De, i sin tur, behöver en annan sorts stöd när de startar företag.

ANNONS

Christian Frick som bor i Träslövs By är projektledare för CooCreate, ett projekt som syftar till att utveckla rätt stöd till samhällsentreprenörer.

– Det behövs någon som hjälper den här typen av entreprenörer, säger Christian Frick.

De har som drivkraft att förbättra de strukturer i vårt samhälle som fungerar mindre bra. De kan ha en idé om stöd för hemmasittare, minskad plastkonsumtion eller alternativ sophantering. Men de vanliga ”starta eget”-kurserna vänder sig inte riktigt till dem.

Christian Frick ser det som att samhällsentreprenörer har lättare att hitta lösningar på samhällsproblem i och med att de är mer snabbfotade och lättrörliga än exempelvis kommunal och regional verksamhet.

ANNONS

– Det som skiljer dem från andra entreprenörer är att deras affärsmodeller blir mer komplexa. Ofta är den som köper tjänsten någon annan än brukaren. De kan vilja hjälpa medberoende eller långtidsarbetslösa, men för att det ska fungera behöver de knyta kontakter med myndigheter, kanske söka pengar ur en stiftelse eller lära sig ”crowdfunding”, förklarar Christian Frick.

CooCreate har hittills genomfört två omgångar med 12 gruppträffar för sammanlagt 20 entreprenörer. Jen Janzdotter var med i vårens omgång.

– Det var ett bra projekt. Vi fick hjälp att komma vidare i våra tankar.

Hon har en gård med hästar i en vacker och lugn miljö och ömmar för barn som inte passar in i, eller trivs i, dagens skola.

– Jag skulle vilja hjälpa hemmasittare och deras familjer genom att vara en länk mellan skolan och hemmet. Jag tänker att det kan vara lättare att sitta och göra skolarbete med ryggen lutad mot ett träd, än i ett klassrum fullt av folk.

Marie Lundell var med i den första omgången. Tillsammans med flera andra ordnar hon seniorkollo för äldre som vill komma ut. Hon hade redan startat sin verksamhet i liten skala.

– Det var bra. Sedan vi var med i CooCreate tänker vi lite mer på hur vi kan marknadsföra oss. Jag tycker också att det ger mycket att träffa andra entreprenörer och bolla idéer.

ANNONS

Projektledaren Christian Frick berättar att processen också blir en slags utvärdering av affärsidén.

– Ibland inser deltagarna att idén inte håller och satsar på något annat. Men det kan spara mycket tid att inse det på ett tidigt stadium. Det finns faktiskt de som har tackat oss för det, skrattar han.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS