I närmare 40 år har tvååkersbördiga familjen Johansson haft en tät kontakt med sin danska värdfamilj i Toftlund.
I närmare 40 år har tvååkersbördiga familjen Johansson haft en tät kontakt med sin danska värdfamilj i Toftlund. Bild: Privat

Samarbetet med danska orten blev 40 år av vänskap

Varberg/Toftlund: För familjen Johansson var klassutbytet med danska orten Toftlund för 40 år sedan ett lyckoskott. Nu önskar de att fler fick chansen till samarbete över gränserna.

ANNONS
|

Den 8 september i år skrev tidningen om Varbergs vänorter med rubriken ”har sista dansen gått?”. Andemeningen var att vänortssamarbetena tunnats ut, att engagemanget blivit mindre.

Det fick Elsie, Lennart och vuxna dottern Anna Johansson att reagera. För deras familj har samarbetet med den danska orten Toftlund förändrat livet och nu vill de dela med sig av sin solskenshistoria.

När numera 50-åriga Anna Johansson gick i sjätte klass initierade dåvarande läraren Sture Lagerstedt ett utbyte med den danska orten Toftlund i Danmark, i närheten av tyska gränsen. Annas pappa Lennart blev tillfrågad att följa med som busschaufför, eftersom han jobbade som det på den tiden och körde runt i Europa.

ANNONS

– Då hade jag ingen buss, men vi kunde hyra av de som körde på Läjet, säger Lennart Johansson.

På så vis kom hela familjen att bli involverad, och den danska värdfamilj som slumpmässigt valdes ut åt dem blev en perfekt match. De har därefter haft tät kontakt i nästan fyrtio år och skapat många minnen tillsammans. I dag räknar de nästan varandra som familj.

– Ja, det har ju knappast gått obemärkt förbi. Så fort någon fyller år eller firar något åker vi till varandra, säger Elsie Johansson.

– Jag vet att det alltid står en dörr öppen där, och det har blivit lite en rastpunkt. Om vi gett oss ut i Europa har det alltid blivit ett stopp där, fortsätter Anna Johansson.

De önskar att fler fick chansen att lära känna en annan kultur på det sättet.

– Danmark är ju ganska likt oss men ändå olikt, så det är ganska lätt att ta till sig samtidigt som man lär sig en hel del. Det ger en bild av hur ett annat land fungerar, och det borde man kanske vara lite mer öppen för, säger Anna Johansson.

– När man kommit över den där språkbarriären så kan man faktiskt kommunicera ganska bra. Om de inte räknar för fort så fixar jag det.

ANNONS

– Jag tror att man blir mer öppen av att lära känna människor från andra länder. Man blir nog snällare helt enkelt, säger Elsie Johansson.

Varbergs kommun har i dag tre vänorter: Nystad (Uusikaupunki) i Finland, Haderslev i Danmark och Karlovy Vary (Karlsbad), Tjeckien. Vänortskontakterna inleddes efter andra världskriget.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS