Mara Nordin är samordnare på kommunikationsavdelningen i Region Halland.
Mara Nordin är samordnare på kommunikationsavdelningen i Region Halland. Bild: Elina Sundström

Samarbete för att erbjuda vaccin till utsatta grupper

Vaccinationskampanjer når inte alltid fram. Regionen samarbetar med kommunerna, kyrkor, Asylboende, psykiatri och ideella organisationer i Halland, för att sprida information och tillgängliggöra vaccinering där man sett att det behövts förstärkta insatser.

ANNONS
|

Maria Nordin är samordnare på kommunikationsavdelningen i Region Halland:

– Det här projektet innebär uppsökande vaccinationsinsatser, på plats i särskilda miljöer som vi har identifierat. Det är bland annat patienter som vi redan möter i regionala missbruksvården och delar av psykiatrin, personer som lever i hemlöshet eller utsatthet i någon omfattning.

För att nå ut samarbetar regionen och kommunen med kyrkor, frivilligorganisationer och i vissa fall även privatpersoner.

– I det förstärkta arbetet har vi informerat kring hur det går det till om du vill vaccinera dig och varför man ska ta vaccin. Vi har också jobbat med översättningar till olika språk och digitala kampanjer på arabiska, säger Maria Nordin.

ANNONS

I Varberg var det Pingstkyrkan som var samlingsplatsen för vaccinering. Strax under 20 personer kom för att vaccinera sig i början av juni, när första dosen erbjöds. Nästan alla kom tillbaka för dos två och några få nya kom för att få sin första vaccindos i 1.5 månad senare.

– Det är en utmaning att nå ut med information. Många har ingen ordnad livsstil för att få till sig informationen eller möjlighet att ta sig till en vaccinationsmottagning. Det kan vara språkliga barriärer, sjukdom, missbruk, funktionshinder, hemlöshet eller att man saknar personnummer, säger Maria Nordin och fortsätter:

– Därför viktigt nå ut med vaccinationserbjudandet nära i den miljön man befinner sig för att undanröja trösklarna. Det hade inte gått utan de värdefulla samarbeten vi har.

Pastor Ola Olofsson berättar att de gärna vill vara med. Christian Bergström är platsansvarig för LP-verksamheten, som är socialt arbete inom kyrkan. Han är ute på uppsökande arbete träffar många hemlösa dagligen.

– Många saknar tillit och vi har byggt upp ett förtroende över tid. Det blir lättare att nå ut när man redan har en kontakt, säger Christian Bergström.

Vad händer härnäst?

– Vi är nöjda med att så många kom tillbaka för en andra dos. Nu utvärderar vi och ser vad det behövs för ytterligare insatser, säger Maria Nordin.

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Efter en vaccination bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men inget vaccin skyddar till hundra procent, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Om du ändå skulle bli sjuk efter vaccinationen, får du med största sannolikhet en lindrigare form av covid-19.

Vaccinationen mot covid-19 är frivillig, men genom att vaccinera dig kan du skydda både dig själv och andra. Om du inte blir sjuk, minskar även risken att du smittar andra. Det i sin tur minskar smittspridningen i hela samhället på sikt.

I Sverige har drygt fyra miljoner människor fått två doser vaccin mot covid-19.

ANNONS