Salah Hadi från Syrien skapade mötesplats för unga

Salah Hadi kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan. Nu har han startat Amigos – en mötesplats för nyanlända ungdomar.

ANNONS

Till Salah Hadis kontor på kommunens Inkluderingscentrum kommer många som är nya i Sverige. Här jobbar han med att ta emot kvotflyktingar, alltså personer som valts ut av FN för att flytta till ett annat land. Ur den erfarenheten föddes idén till gruppen Amigos.

– Jag märkte att många mår dåligt, känner sig ensamma och har svårt att komma in i samhället, säger han.

”Inte lätt alls”

Själv kom Salah Hadi till Sverige för fyra år sedan. Då hade han tre år tidigare, 2011, flytt krigets Syrien som 19-årig civilingenjörsstudent. Efter att ha levt som flykting i både Dubai, Egypten och Turkiet landade han så småningom i Varberg. I dag känner han sig rotad i det svenska samhället, men han upplever att det inte var helt enkelt i början.

ANNONS

– Det var inte så lätt att komma in i Sverige. Det tar lite tid att förstå ett nytt land, och när jag kom hit kände jag inte någon från mitt hemland eller som pratade arabiska. Det var inte lätt alls faktiskt, säger han.

Fokus på ungdomar

Nu vill han ge andra ungdomar som befinner sig i samma situation en enklare övergång till det svenska samhället. Till gruppen Amigos kommer ungdomar som precis anlänt till Sverige och får träffa ungdomar som varit här en längre tid.

– Det finns Inkluderingscentrum, arbetscentrum, arbetsförmedling och annat som fokuserar på vuxna nyanlända. Vi vill tänka på ungdomarna. De kommer att bli en del av det svenska samhället och om man kan ge dem lite extra fokus kan de komma in snabbare i det svenska samhället och inte hela tiden känna sig som ”bara invandrare”, säger han.

Basket, fika och studiebesök

Salah Hadi tar upp sin laptop och visar bilder från Amigos träffar. Ett 20-tal ungdomar med blandade språk och kulturer hakar regelbundet på aktiviteterna. Varje lördag ses gruppen i ungdomsmötesplatsen Centralens lokaler och fikar, pratar, spelar kort och planerar aktiviteter. På söndagar spelar de basket. De har även regelbundna studiebesök. Bilder från besök hos räddningstjänsten kommer upp på skärmen.

ANNONS

– De pratade om varför vi betalar skatt i Sverige, och att de får sin lön från svenska staten. Det är ett sätt att få en förståelse för hur det svenska samhället fungerar, säger Salah Hadi.

Även kollegan på Inkluderingscentrum Samka Lovic är med och styr upp Amigos.

– Det känns bra att jobba med ungdomarna och fungera som en länk mellan nyanlända och det civila samhället, säger hon.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Amigos:

Amigos är en grupp där nyanlända ungdomar (15-20 år) och unga som varit i Sverige en längre tid träffas och hittar på saker.

Salah Hadi har en anställning på fyra timmar i veckan vikt åt projektet. Centralens idécentral bidrar med lokaler, ekonomi och teknik.

Förhoppningen är att det ska bli mer ”på riktigt” och att idén ska sprida sig till resten av Halland och så småningom Sverige.

ANNONS