Safari med humlor på Naturum

Många förknippar kanske safari med giraffer och lejon, men på söndagen var det humlorna som stod i fokus när Naturum Getterön bjöd in till safari.

ANNONS
|

Frida Nettelbladt, guide och trädgårdsmästare på Naturum, ställde sig framför de 15 till 20 deltagarna och berättade att det finns 38 arter av humlor i Sverige, och att 24 av dem finns i Halland.

– De är snälla djur som inte sticker oprovocerat, säger hon till den lyhörda skaran.

Just det, humlor bränns inte utan de sticker, precis som getingar. Det och mycket mer fick deltagarna lära sig om de lurviga insekterna. Bland de som hittat dit fanns Li och Mats Almgren ihop med dottern Alice.

– Vi gillar att vara ute i naturen och brukar komma hit när det händer något. Alice älskar humlor och nästa vecka är det fjärilar och då ska vi också hit, säger Li Almgren.

ANNONS

Nästan lite för varmt för humlorna

Målet med aktiviteten var att försöka fånga in humlor och studera dem i detalj, vilket deltagarna fick hjälpa till med med hjälp av stora håvar.

– Här i buskarna låter det i alla fall! Men det kan vara en avlägsen motorcykel också, det vet man ju aldrig, säger Rolf Elmquist.

Hur kommer det sig att du är här idag?

– Det finns inte så mycket man kan göra i coronatider men det här är perfekt tycker jag. Jag är allmänt naturintresserad, snarare än intresserad av humlor. Men jag fick en bok om humlor för ett tag sedan och då blev jag nyfiken.

Gruppen lyckades fånga in ett antal humlor och Frida Nettelbladt berättade om dem. Den mörka jordhumlan drog uppmärksamheten till sig, på grund av sin stora storlek.

– Jag är supernöjd med uppslutningen här men det är lite dåligt med humlor. Det är nästan lite för varmt för dem idag, de kan bli överhettade, säger Frida Nettelbladt.

ANNONS